PRRS-virus treft berenstal ki-organisatie

Commercieel directeur Kor Mast van Preferent KI schrok zich half januari een hoedje. Ruim zeven jaar was de locatie met ki-beren in Lierop PRRS-vrij, maar plotseling bleek die status te vervliegen. Dankzij doortastend handelen was het ki-station binnen vijf weken weer PRRS-vrij en in productie.

PRRS%2Dvirus+treft+berenstal+ki%2Dorganisatie
© Studio Van Assendelft

Tweewekelijks bloedonderzoek bij 10 procent van de ki-beren wees uit dat er in Lierop dieren besmet waren met het PRRS-virus. De positief geteste beren zaten in dezelfde stal. Alle geteste dieren in de twee andere stallen waren negatief.

'Door het routineonderzoek waren we er vroeg bij', zegt Mast. 'Het beeld in de stal met de PRRS besmette beren was normaal. Omdat we bij elke sprong de lichaamstemperatuur van de beer meten, kunnen we ook zeggen dat geen enkele beer op die momenten een verhoging had.'

Crisismanagement

Het hoofd er goed bij houden en meteen schakelen is in zo'n crisissituatie de kunst. De uitlevering van sperma werd meteen stopgezet. Eerste prioriteit was zeker stellen of de PRRS-infectie zich inderdaad alleen tot die ene stal beperkte. Van elke beer in de twee PRRS-vrije stallen werden bloedmonsters genomen. Alle testen op de aanwezigheid van het PRRS-virus waren negatief.

We waren ervan overtuigd dat het PRRS-virus alleen via knagers in die stal terecht kon zijn gekomen

Kor Mast, commercieel directeur Preferent KI

'De uitdaging was om de 94 besmette beren af te voeren zonder dat het virus over zou springen naar de PRRS-vrije dieren', zegt de commercieel directeur. 'Ondertussen waren we ervan overtuigd dat het PRRS-virus alleen via knagers in die stal terecht kon zijn gekomen.'

Plan van aanpak

Om de ruim 120 beren PRRS-vrij te kunnen houden, zocht Preferent KI contact met de dierenarts, GD, fokkerijorganisaties en andere ki-organisaties. 'Dan blijkt expertise in zo'n bijzondere situatie beperkt te zijn', zegt Mast. 'Toch konden we een plan van aanpak ontwikkelen. Cruciaal was dat het de buitenste stal betrof en dat er overdruk en luchtfiltering worden toegepast bij het ventileren van de stallen.'

Er werd een speciale constructie ontwikkeld om de af te voeren beren naar de vrachtwagen te laten lopen. 'Zo wilden we het risico op het binnenhalen van lucht met besmette huidschilfers of stof uitsluiten.'

Uitroken

Meteen na het afvoeren van de dieren is de stal gesloten en uitgerookt met formaline. 'Op die manier zijn de knagers gedood zonder de kans te lopen ze te verjagen naar de andere stallen. Met camera's hebben we dat in de gaten gehouden.'

Tijdens het verwijderen van het zaagsel zijn volgens de commercieel directeur enkele rattenkadavers aangetroffen. 'Ook zijn er minuscule knaagopeningen gevonden in pur en hard plastic.'

Grondig reinigen

Daarna is de stal grondig gereinigd, dubbel ontsmet, gedroogd en de temperatuur enkele dagen hoog opgestookt. 'Het PRRS-virus heeft een hekel aan droogte en hoge temperaturen', licht Mast toe. 'Vervolgens bleven die staldeuren op slot.'

Na deze operatie zijn bij alle ki-beren bloedmonsters afgenomen. 'Alle Elisa- en PCR-uitslagen waren negatief en toen hebben we het ki-station weer PRRS-vrij verklaard', zegt de commercieel directeur.

'Op 15 februari is het produceren en uitleveren van PRRS-vrij sperma in Lierop weer opgestart. Pas nadat alle beren nogmaals waren gescreend, vier weken later, zijn we pas SPF-bedrijven daarmee gaan beleveren en in april komen de eerste PRRS-vrije beren in de schone berenstal', legt Mast uit.

Kostbare leerschool

De PRRS-besmetting was een kostbare leerschool. Dat de infectie beperkt is gebleven tot beren in één stal komt door snel ingrijpen, een goede interne biosecurity en luchtfiltering in combinatie met overdruk.

Mast: 'Ongediertebestrijding was de zwakste schakel en die risicofactor gaan we uitsluiten. Het elke drie maanden beoordelen van de externe biosecurity met vreemde ogen erbij willen we inbakken in onze bedrijfsvoering. Het testprotocol op PRRS wordt herbeoordeeld.'

'Varkens PRRS-vrij houden niet het moeilijkste'
'PRRS is niet de moeilijkste ziekte bij varkens om aan te pakken', stelt Martijn Steenaert, varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim. 'Dieren worden na een PRRS-infectie uiteindelijk immuun voor die specifieke stam. Als een nieuwe infectie wordt voorkomen, kan een varkensbedrijf lang PRRS-vrij blijven. Bedrijven zijn veel lastiger vrij te krijgen van griep, APP en mycoplasma.' Als een varkenshouder de wil heeft om PRRS-vrij te produceren, vergt dat discipline. '90 procent van de infecties wordt via varken op varken overgedragen. Bij de overige 10 procent is de oorzaak de mens, ongedierte, materialen zoals sperma en de lucht. Maak risico's steeds kleiner en blijf controleren op lekkages.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer