Risico vroege PRRS groter dan gedacht

Het risico van vroege PRRS-infectie is groter dan varkenshouders in de Benelux inschatten Dat blijkt uit een tweeledig onderzoekstraject op PRRS door Zoetis in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Risico+vroege+PRRS+groter+dan+gedacht
© Janet Katerberg

Zo blijkt dat bijna de helft van de varkenshouders niet monitort op Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) en een aanzienlijk deel wacht met vaccineren tot zich problemen voordoen. Prevalentieonderzoek laat zien dat op 61 procent van de bedrijven die niet vaccineren, het PRRS-virus al aanwezig is onder de biggen tijdens de biggenopfok.

Speekselonderzoek

Het onderzoek ging in op de PRRS-prevalentie in Nederland en België op basis van speekselonderzoek bij gespeende biggen op 122 zeugenbedrijven. Afgelopen week werden de laatste resultaten afgerond. Daarnaast voerde AgriDirect in dezelfde periode een telefonisch marktonderzoek uit in opdracht van Zoetis.

Circa 400 varkenshouders werden bevraagd op hun situatie, verwachtingen en werkwijze omtrent PRRS. Dit tweeledige onderzoekstraject heeft als doel een representatief beeld te creëren van de PRRS-situatie in de Nederlandse en Belgische biggenopfok.

Vaccineren

Uit het prevalentieonderzoek blijkt dat circa een derde de biggen vaccineert tegen PRRS. Opvallend is dat het vaccinatiemoment in veel gevallen niet gekoppeld wordt aan het bedrijfsspecifieke infectiemoment. Waar in 51 procent van de gevallen PRRS al kort na het spenen gevonden wordt, vaccineert het gros pas vanaf drie weken in de veronderstelling dat dit de vroegste mogelijkheid is.

Varkenshouders schatten zelf dat de helft van de bedrijven PRRS-positieve biggen heeft op het moment van spenen.

Klinische problemen bij de biggen is voor één op de drie vaccinerende varkenshouders de aanleiding geweest om te starten met een biggenvaccinatie.

Zeugenvaccinatie blijkt daarentegen een vaste norm, 93 procent van de vaccinerende bedrijven ent de zeugenstapel. De bedrijfsdierenarts wordt door 97 procent genoemd als belangrijkste adviseur hierin en is ook sterk bepalend in de keuze voor een vaccin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer