Biggen effectief beschermd tegen PRRS bij spenen

Het is sinds begin 2018 mogelijk om biggen vanaf dag één na de geboorte te vaccineren tegen PRRS. Op het risicomoment zijn ze dan beschermd, stelt Anke Verhaegen, varkensdierenarts bij Zoetis.

Biggen+effectief+beschermd+tegen+PRRS+bij+spenen
© Johan Wissink

Doelt u met risicomoment op gespeende biggen?

'Spenen en mengen van tomen is een risicoperiode. Het PRRS-prevalentieonderzoek (uitgevoerd met de GD en DGZ Vlaanderen bij varkensbedrijven in Nederland en België) toont dat aan. Bij twee op de drie zeugenbedrijven is het PRRS-virus bij biggen in de opfokafdelingen aangetoond. Bij een derde van de bedrijven wordt dat virus al bij biggen vlak na het spenen aangetroffen.'

Het is toch logisch dat zeugenhouders hun biggen voor het risicomoment van spenen beschermd willen hebben tegen PRRS?

Anke Verhaegen, varkensdierenarts bij Zoetis

Wat betekent dat?

'Dat het virus ondanks goed biestmanagement en de maternale bescherming voor problemen na het spenen kan zorgen. PRRS verlaagt de immuniteit van dieren. Bouwt de infectiedruk zich door een PRRS-uitbraak op, dan neemt de weerstand van varkens af. Bij zeugen uit zich dat vaak in reproductieproblemen. Bij biggen en vleesvarkens kunnen kiemen als influenza en mycoplasma erachteraan komen.'

Zeugen vaccineren is niet afdoende?

'Dat blijkt inderdaad uit het onderzoek. Zeugen vaccineren is nodig om reproductieproblemen te voorkomen en te zorgen voor een zeugenstapel met een uniforme immuniteit tegen PRRS. Toch is het in de praktijk vaak lastig om te zorgen dat elke pasgeboren big tijdig voldoende biest met antistoffen heeft opgenomen. Niet goed beschermde biggen kunnen na spenen makkelijk worden geïnfecteerd met het PRRS-virus als dat in de biggenafdelingen circuleert.'

Biggen snel vaccineren is effectief?

'Ongeveer 45 dagen voor de geboorte is het immuunsysteem bij een big al in staat om actief afweer op te bouwen. Bij de geboorte is het afweermechanisme klaar om te reageren op externe factoren zoals omgevingskiemen en ziekteverwekkers. Als dat niet het geval zou zijn, dan zou geen enkele big overleven. Dus als biggen vlak na de geboorte worden gevaccineerd met Suvaxyn PRRS MLV, zijn ze drie weken later beschermd tegen PRRS. Het is toch logisch dat je je dieren voor het risicomoment beschermd wil hebben?'

Heeft jong enten meer voordelen?

'Pasgeboren biggen wegen ongeveer 1,5 kilo en zijn gemakkelijker te vangen dan dieren die twee tot drie weken ouder zijn. Naast de gunstigere arbeidsomstandigheden van het vlak na de geboorte vaccineren wordt ons doel – het immuniteitsgat rond spenen zo klein mogelijk krijgen – erdoor bereikt. We zijn de risicoperiode van PRRS voor.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer