Corona zet varkensmarkt onder druk

Uitbraken van corona bij medewerkers van Duitse slachterijen zorgen opnieuw voor druk op de varkensmarkt. De afgelopen weken bleven in Nederland en Duitsland de vleesprijzen nog stabiel. Als de Duitse noteringen dalen is de kans reëel dat volgende week de Nederlandse notering een min laat zien.

Corona+zet+varkensmarkt+onder+druk
© Twan Wiermans

Corona zet in Duitsland de slachtcapaciteit verder onder druk. Door oplopende positiefmeldingen bij medewerkers moest Vion Emstek deze week de capaciteit terugschroeven. De Tönnies-vestiging in Sögel gaat met ingang van zondag op last van Landkreis Emsland zelfs voor 22 dagen dicht.

In Duitsland blijven volgens insiders nu wekelijks zo'n 100.000 varkens boven de markt hangen. De verwachting is dat daar op korte termijn geen verandering in komt en het stuwmeer eerder verder oploopt. Naast een te lage slachtcapaciteit blijkt dat er vooral een tekort is aan medewerkers. Op zondag slachten, zoals het Raiffeisen Verband voorstelt, is daarom geen optie.

Volgens insiders wordt in Nederland de slachtcapaciteit op dit moment voor 100 procent benut en wordt het eigen aanbod van slachterijen vlot verwerkt. Hier en daar wordt wel gekeken of de zaterdag er als slachtdag bij kan worden genomen. Veel mogelijkheden om vleesvarkens die normaal naar Duitse slachterijen gaan in Nederland te slachten zijn er echter niet. Of het moet zijn dat een ondernemer zich voor een langere tijd aan een Nederlandse slachterij wil verbinden.

In 2019 werden wekelijks gemiddeld een 30.000 Nederlandse vleesvarkens geslacht in Duitsland. Dat aantal ligt daar in 2020 tot nu toe gemiddeld een derde onder.

Prijsverlaging

Zowel in Duitsland als in Nederland bleven de varkens- en biggenprijzen deze week op het zelfde niveau. De verwachting is dat de oplopende aanvoerprop in Duitsland zich vertaalt in een prijsverlaging. Nederlandse slachterijen gaan die prijsdaling volgende week naar alle waarschijnlijkheid overnemen.

Directe aanleiding om in Nederland de inkoopprijzen te verlagen is er niet; de geslachte varkens worden vlot door de markt opgenomen. Binnen Europa strijden Duitsland en op wat kleinere schaal België echter om de gunst van de afnemer. Een aantal Belgische slachters stelde deze week de notering naar beneden bij. De verwachting is dat Duitsland dat nu ook gaat doen.

Het Duitse prijsniveau voor biggen ligt nu met 27 euro per big boven de Nederlandse BestPigletPrice (BPP) die op 23,50 euro komt (beide exclusief btw). Wanneer in Duitsland de biggenprijs verder daalt, schurkt die dichter tegen de Nederlandse prijs aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer