Afzet+en+prijsvorming+vleesvarkens+blijvend+onder+druk
Nieuws
© Twan Wiermans

Afzet en prijsvorming vleesvarkens blijvend onder druk

De afzet en prijsvorming van vleesvarkens staan blijvend onder druk. Dat meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

De POV signaleert dat de Nederlandse markt met twee problemen kampt. Allereerst staat het gemiddelde van de POV Prijs Index in de laatste acht weken met 91 procent ver onder het prijsniveau van de vergelijkbare Europese landen om ons heen. Daarnaast ligt het aantal slachtingen in week 26 tot en met 31 op een dusdanig peil ligt dat de opgebouwde voorraad vleesvarkens bij de varkenshouders niet afneemt.


Er worden nu wekelijks iets minder varkens geslacht dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De geslachte gewichten waren toen in de zomer dalende en zijn nu ruim 3 kilo hoger dan vorig jaar. Deze hogere geslachte gewichten leiden tot forse gewichtskortingen en gemiste concepttoeslagen.


Te zwaar

Er staan al snel varkens op de slachtbon die te zwaar zijn, maar niets extra of zelfs minder opbrengen. Dat heeft alleen betrekking op de gewichtskorting en niet over gemiste concepttoeslagen. Gemiddeld loopt een beer bij 112 kilo tegen 26 cent gewichtskorting aan.
De POV heeft wekelijks overleg met alle ketenpartijen om slachtingen en afzet te monitoren. Tussentijds worden signalen bij problemen actief opgepakt en opgelost met betrokken partijen. De prijsvorming en kostentoerekening zijn weinig transparant, waardoor het sturen daarop ook lastig is, vindt de POV. De prijsindex geeft veel inzicht en daar bouwt de organisatie op door. De POV is hierover in gesprek met verschillende partijen en werkt toe naar transparante prijsvorming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer