Varkensprijs weer terug bij af

De varkensmarkt reageert heftig op de Afrikaanse varkenspest. De Duitse noteringen klapten in een week tijd met 20 cent onderuit. Die in Nederland met 5 tot 8 cent. Maar de verwachting is dat de Nederlandse prijs stabiliseert.

Varkensprijs+weer+terug+bij+af
© Twan Wiermans

Als het virus niet in Duitsland was opgedoken, zou de prijsstijging van vorige week zich hebben doorgezet na een wekenlange standstill op 1,47 euro. Daarvan is voorzitter Jan Vernooij van de sectorcommissie Varkenshandel overtuigd. Zeker nu donderdag bekend werd dat ook Vion de licentie voor export naar China terug heeft.

De Nederlandse notering zal na de prijsval stabiliseren, verwacht Vernooij. Vion daalde deze week met 3 cent meer dan de andere slachterijen, maar dit zal Vion weer gelijktrekken.
Vernooij rekent wel op een klein plusje in de komende weken. Zijn belangrijkste argument: Duitsland kan niet exporteren naar derde landen en dat biedt extra kansen voor Nederlandse slachterijen.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Maar de biggenexport staat volgens Vernooij nog 'hete weken' te wachten. Deze tijd van het jaar is altijd al lastig, maar zeugenhouders blijven nu met biggen zitten, ervaart ook Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk. Duitse varkenshouders leggen hun biggen door de onzekere situatie niet op en vanuit Zuid Europa is er nauwelijks vraag.


Medeauteur: Martijn van Rossum

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer