Stabilisering in varkensprijzen na AVP-uitbraak

Nadat de noteringen voor vleesvarkens vorige week een flinke val maakten, is er deze week stabilisatie en zelfs licht herstel te zien. De Vion-vleesvarkensnotering voor week 39 bedraagt 1,47 euro inclusief btw. Dit is een plus van 3 cent.

Stabilisering+in+varkensprijzen+na+AVP%2Duitbraak
© Henk Riswick

Daarmee is het bedrag dat Vion uitbetaalt, weer op hetzelfde niveau gekomen waarop het wekenlang stabiel heeft gestaan. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland is er veel prijs- en volumedruk ontstaan op de Europese markten.

Volgens Vion zorgt dit voor onrust en onduidelijkheid bij de afnemers van het vlees. 'De komende weken zal duidelijk worden hoe de markten hier verder op gaan reageren, waarbij er een nieuw evenwicht zal ontstaan', maakt een woordvoerder van Vion duidelijk. De locaties Boxtel en Groenlo van het bedrijf zijn weer toegelaten voor export naar China.


Eerste paniek geweken

Volgens marktkenners is de markt weer wat gekalmeerd, nadat er vorige week paniek uitbrak door de eerste AVP-uitbraak in Duitsland. In Duitsland gingen de noteringen na het bekend worden van de uitbraak 20 cent onderuit tot 1,27 euro. Dat niveau wordt nu nog steeds gehandhaafd. De AVP-situatie verslechtert wel. In de deelstaat Brandenburg zijn er nu dertien bevestigde gevallen onder (kadavers van) wilde zwijnen.


Er wordt als gevolg van de uitbraak minder geslacht in Duitsland. Er is daardoor nu een overschot aan slachtrijpe varkens. Duitsland kan het varkensvlees op dit moment niet exporteren naar veel landen buiten Europa, waaronder naar de grootste afnemer China.


Slachtingen opvoeren

De verwachting is dat Nederlandse slachterijen het aantal slachtingen zullen opvoeren, zeker nu alle bedrijven weer mogen exporteren naar China. Op dit moment lijkt de Nederlandse marktsituatie stabiel. De afzet naar landen buiten de Europese Unie is voor Nederland welkom nu er veel Duits varkensvlees op de Europese markt moet worden afgezet. Hierdoor is er druk op de Europese markt.

Ondertussen is de biggenmarkt overvol. Dit heeft te maken met een grote productie enerzijds en een stroef verlopende afzet anderzijds. De DCA Best Piglet Price werd met 1 euro verlaagd tot 25 euro.


Minder vraag naar biggen

Volgens kenners is er nu niet alleen in Duitsland minder vraag. Ook België en Spanje lijken genoeg te hebben aan de eigen productie. In Duitsland blijven, mede door de lage prijzen, veel varkensplaatsen voorlopig leeg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer