Corona+dwingt+T%C3%B6nnies+tot+sluiting+slachthuis+Weidemark
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Corona dwingt Tönnies tot sluiting slachthuis Weidemark

Het Duitse slachtbedrijf Tönnies moet op last van Landkreis Emsland slachthuis Weidemark in Sögel sluiten. De vestiging gaat vanaf zondag voor 22 dagen dicht. Tönnies wil juridische stappen tegen dat besluit nemen.

Aanleiding voor de sluiting is het stijgende aantal gevallen van corona in het slachthuis. Een woordvoerder van Tönnies gaf dinsdag nog aan er alle vertrouwen in te hebben dat de situatie stabiel was en het slachten op beperktere schaal kon doorgaan. Weidemark directeur Rengstorf noemt het sluitingsbevel onevenredig zwaar.

De afgelopen dagen heeft de slachterij samen met de autoriteiten van Emsland tal van preventieve maatregelen genomen ter voorkoming van nieuwe besmettingen. Rengstorf geeft aan dat de maatregelen succesvol waren en leidde tot een daling van het aantal nieuwe besmettingen.

Hij pleit daarom voor proportionaliteit. Ook met het oog op de varkensmarkt en de overvolle Duitse varkensstallen. De slachterij in Sögel ligt op een kleine 50 kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Ter Apel.


Weer klap voor de varkensmarkt

Het Duitse weekblad TopAgrar omschrijft dit als een nieuw dieptepunt voor de Duitse varkensmarkt. Weidemark slachtte tot voor kort vijfduizend tot zevenduizend varkens per dag. Door de verminderde slachtcapaciteit, als gevolg van de coronamaatregelen bij Duitse slachterijen en een gebrek aan personeel, raken varkensstallen overvol.

Deskundigen ramen dat er honderdduizend varkens per week minder worden geslacht. En voor de korte termijn lijkt daarin ook geen verbetering te komen. Bij de Vion-vestiging in Emstek (Cloppenburg) werden namelijk deze week ook meer mensen positief getest op corona. De slachterij is niet stilgelegd, maar de capaciteit werd wel verminderd.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer