Afrikaanse+varkenspest+stemt+markt+nerveus
Achtergrond
© Henk Riswick

Afrikaanse varkenspest stemt markt nerveus

De vondst van een wild zwijn met Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Duitse deelstaat Brandenburg zet een domper op de varkensmarkt. Vorige week was er een doorbraak naar hogere prijzen, maar nu regeert nervositeit op de varkensmarkt. De gevolgen van AVP in Duitsland kunnen groot zijn.

Vanwege coronabesmettingen bij slachterijmedewerkers legde China eind juni de import van varkensvlees uit Nederland van Vion, Van Rooi Meat, Compaxo en Westfort stil. Van Rooi en Westfort hebben hun China-erkenning weer terug. Van Rooi maakte vorige week als eerste bekend door de exporthervatting meer voor de varkens te betalen.

Van Rooi verhoogde de prijs met 5 cent naar 1,32 euro per kilo. Westfort volgde met een verhoging van 6 cent naar 1,33 euro per kilo. Deze week volgde ook Vion Nederland met een verhoging van 5 cent en komt daarmee op 1,52 euro per kilo inclusief btw.


Vierkantsverwaarding

De grote vraag was deze week wat de Duitse slachterijen met hun prijzen zouden doen. Ook Tönnies exporteert weer naar China en handelaren hoopten dat dit ook op de Duitse markt tot hogere varkensprijzen zou leiden. Een flink pluspunt van export naar China is dat hierdoor de vierkantsverwaarding van varkens beter verloopt.


De gehoopte prijsstijgingen in Duitsland blijven nog uit. De belangrijkste Duitse noteringen kwamen niet van hun plaats. Tönnies noteert voor de negende week op rij 1,47 euro per kilo. Ook de Duitse Vereinigungspreis blijft op dat niveau staan.


Beeld niet reëel

De haast vastgeroeste varkensprijzen in Duitsland lijken niet overeen te stemmen met de ontwikkelingen op de afzetmarkt. Niet alleen de hervatte export naar China, maar ook de afzet op de Europese markt laat een positief beeld zien. De prijzen van hammen, middels, schouders en ribben gingen de afgelopen weken meerdere keren omhoog.

Wat een stijging van de Duitse varkensprijzen in de weg zit, is vooral de wachtrij van slachtrijpe varkens. Als gevolg van corona bij het personeel was de slachterij van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück bijna een maand gesloten.


Ophoping

Ook in Nederland was er tijdelijk minder slachtcapaciteit. Deze zomer zorgde dat voor een ophoping van slachtrijpe vleesvarkens bij varkenshouders en van biggen bij vermeerderaars. Slachterijen lijken de 'prop' voor een groot deel te hebben weggewerkt. Maar de naweeën drukken nog steeds hun stempel op de markt.

Dat blijkt uit het gemiddelde slachtgewicht. Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) laten een gemiddeld slachtgewicht van 99,2 kilo over week 35 zien, 2,4 kilo hoger dan in dezelfde week een jaar eerder.


Verdere prijsstijgingen

Varkenshouders en handelaren kijken reikhalzend uit naar het moment waarop de achterstand bij de slachterijen helemaal is weggewerkt. Dat kan de weg naar verdere prijsstijgingen openen.

AVP in Duitsland dreigt nu roet in het eten te gooien en een verdere prijsstijging in de weg te gaan staan. In welke mate hangt af van eventuele verspreiding van het virus: blijft de uitbraak beperkt tot wilde varkens of raken ook varkensbedrijven besmet? De kans op handelsbelemmeringen is groot. Als die er komen, dan heeft dat direct een drukkend effect op de varkensprijzen.


Zeugenprijs krabbelt op

Tegelijk met de prijs van vleesvarkens gingen deze zomer de prijzen voor slachtzeugen onderuit. Nu is er enig prijsherstel. In Nederland wordt flink aan de zeugen getrokken nu naast Vion Westfort weer zeugen slacht. Varkenshandel Tijs Haarle verhoogde de prijs per kilo geslacht gewicht in twee weken met 10 cent naar 1,05 euro.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer