Kamervragen+over+Jonge+Boerenfonds+en+dioxine+in+natuurvlees
Nieuws
© Dirk Hol

Kamervragen over Jonge Boerenfonds en dioxine in natuurvlees

De SGP wil van landbouwminister Carola Schouten weten hoe het komt dat er zo weinig aanvragen zijn ingediend bij het Jonge Boerenfonds. Het fonds van 75 miljoen euro ging begin dit jaar van start, maar tot op heden zijn er maar twee aanvragen ingediend.

Minister Schouten maakte dit voorjaar bekend dat er nog maar weinig aanvragen waren ingediend voor de Borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK), beter bekend als het Jonge Boerenfonds. Deze week blijken er slecht twee aanvragen te zijn ingediend, waarvan er maar een is goedgekeurd.


SGP-Kamerlid Roelof Bisschop heeft daarom aan Schouten gevraagd welke voorwaarden die gelden voor het Jonge Boerenfonds een drempel vormen voor het indienen van aanvragen. Ook vraagt hij hoe de minister gaat voorkomen dat de 75 miljoen euro in fonds ongebruikt blijven.


Vervuild natuurvlees

FvD-Kamerlid Thierry Baudet heeft Kamervragen gesteld over het bericht van afgelopen zomer over runderen die grazen in vervuilde uiterwaarden. In een partij natuurvlees van runderen die leefden in een natuurgebied rondom Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen zaten te hoge concentraties dioxine en polychloorbifenylen (pcb's).


Baudet wil weten of graasgebieden met vervuilde grond in kaart zijn gebracht. Ook vraagt hij aan minister Schouten of vervuild vlees in de menselijke voedselketen terecht is gekomen en of het natuurvlees bij de NVWA onder een hoger risicoprofiel vallen. Naast dioxine en pcb’s, zou het vlees dan ook getest moeten worden op toxische stoffen als cadmium, lood, kwik, chroom, PAK, arseen, nikkel en waterstoffluoride.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer