NVWA+onderzoekt+risico%27s+begrazen+uiterwaarden
Nieuws
© Pixabay

NVWA onderzoekt risico's begrazen uiterwaarden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start een landelijk onderzoek naar de gevaren van het laten begrazen van uiterwaarden. Dit nadat in vlees van runderen die graasden bij Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen een te hoog dioxinegehalte is aangetroffen.

Volgens De Gelderlander zijn er sterke aanwijzingen dat de dieren besmet zijn geraakt door vervuild bodemslib van de rivier. Bij hoogwater komt dit slib in de uiterwaarden terecht. Vervolgens krijgen de dieren deze stoffen al grazend binnen.


Het verhoogde dioxinegehalte in dit vlees is voor natuurorganisatie Free Nature, eigenaar van de grazers, reden om geen vlees meer te verkopen van dieren die rond Slot Loevestein grazen.


Zandafgravingen

De NVWA gaat nu onderzoeken of ook ergens anders grazers in de uiterwaarden verontreinigd zijn met dioxines. Vervolgens wordt een advies opgesteld voor de vleesconsumptie. Daarnaast wordt gekeken of de dioxines voorkomen in het verontreinigde slib dat in voormalige zandafgravingen langs de rivieren is gestort.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer