Te+veel+dioxine+en+pcb%27s+in+wildernisvlees
Nieuws
© Slot Loevestein

Te veel dioxine en pcb's in wildernisvlees

In een partij wildernisvlees van runderen die leefden in een natuurgebied rondom Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen, zaten te hoge concentraties dioxine en polychloorbifenylen (pcb's). Dat meldt de organisatie Foundation for Restoring European Ecosystems (FREE Nature) die de begrazingsprojecten in het natuurgebied uitvoert.

Halverwege juni ontving FREE Nature al bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de verontreiniging van het wildernisvlees van runderen die in maart waren geslacht. Dit vlees is teruggeroepen. Kanten die mogelijk vlees van deze locatie hadden, is verzocht dit weg te gooien.

Ook bij een tweede controle, bij vlees van enkele dieren geslacht in juni, is bij een deel een te hoog gehalte gemeten. De komende periode zullen de verschillende betrokken partijen verder onderzoeken wat de bron van deze verontreiniging kan zijn. Tot die tijd worden er geen dieren geslacht.


Staatsbosbeheer

Het gebied rondom Slot Loevestein ligt op een punt waar de rivieren de Maas en de Waal samenkomen. FREE Nature en terreinbeheerder Staatsbosbeheer kunnen geen duidelijke puntvervuiling in het gebied lokaliseren.

Betrokken partijen willen samen met de NVWA onderzocht hebben wat de mogelijke oorzaken van de verontreiniging kunnen zijn. Ook Rijkswaterstaat is geïnformeerd omdat de dienst ook eigenaar is van terreinen waar de runderen lopen.


Hard binnengekomen

De resultaten zijn hard binnengekomen bij FREE Nature die begrazingsprojecten uitvoert in natuurgebieden 'Voor ons is een eerlijk en schoon product een kernwaarde', zo staat op de website van de organisatie.Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  19° / 15°
  70 %
Meer weer