Schouten zet voorbereidingen opkoopregeling door

Landbouwminister Carola Schouten wil na de zomer met voorstellen komen voor een opkoopregeling voor veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden. Momenteel wordt het plan door de Europese Commissie getoetst aan de hand van de staatssteunregels.

Schouten+zet+voorbereidingen+opkoopregeling+door
© Dirk Hol

Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer dat plaatsvond kort voor de Mesdag-presentatie. Wellicht gaat het kabinet ook industriële bedrijven opkopen die de natuur te veel belasten. Die suggestie vanuit de Kamer wil de minister nader bekijken.

Schouten wilde niet reageren op de bevindingen uit het Mesdag-onderzoek, omdat zij daar inhoudelijk nog niet mee bekend was. Ambtenaren van het ministerie van LNV waren daarvan woensdag op de hoogte gesteld.


Het Mesdag Zuivelfonds is naar aanleiding van de eigen analyse van de stikstofdate en het rekenmodel van het RIVM uitermate kritisch op de voorgenomen opkoopregeling. Volgens dat onderzoek wordt er met het opkopen van veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden slechts een geringe milieuwinst geboekt.

Te kort door de bocht

LTO Nederland roept het ministerie van LNV op om snel inhoudelijk te reageren op de bevindingen van het Mesdag Zuivelfonds. 'Het zou te kort door de bocht zijn als landbouwminister Carola Schouten dit naast zich neerlegt.', zegt LTO-bestuurder Trienke Elshof in een reactie. 'Weet waar je als overheid je geld insteekt.'

Begin maart verwacht de minister met de bevindingen van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof naar buiten te komen. Die beoordeelt op verzoek van de Tweede Kamer de methodiek waarmee het RIVM de stikstofdepositie bepaalt. Schouten gaf na een aangenomen motie van CDA en SGP opdracht voor dit onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer