CDA vreest oneerlijke concurrentie verre arbeidsmigrant

Coalitiepartij CDA meent dat vooral de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die op 1 januari van dit jaar van kracht werd, er voor zorgt dat bedrijven steeds meer gebruik maken van arbeidsmigranten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Die plukken in Nederland onder meer goedkoop appels en peren.

CDA+vreest+oneerlijke+concurrentie+verre+arbeidsmigrant
© Twan Wiermans

CDA-politica Hilde Palland heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving in onder meer Nieuwe Oogst over het feit dat goedkope arbeidsmigranten steeds verder reizen om aan de slag te komen, soms via dubieuze constructies. Niet zelden blijkt de Nederlandse voedingstuinbouw, in de boomgaard, onder glas of in de vollegrondsgroenten, de eindbestemming.

Palland wil daarom van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten of het klopt dat een groeiend aantal werkvergunningen wordt afgegeven via de A1-regeling aan personen buiten de Europese Economische Ruimte (EER), zoals Oekraïne, Turkije, Georgië en Oezbekistan.


Inlenen scheelt premies

Deze constructie is vooralsnog legaal, maar is niet onomstreden. Laagbetaalde en -gekwalificeerde arbeidskrachten uit genoemde landen reizen via de 'A1-route' steeds vaker hierheen. Dit kan, omdat de bedrijven waarvoor ze werken formeel gevestigd zijn in Oost-Europa.


Door dat personeel tijdelijk in te lenen, zijn Nederlandse telers stukken goedkoper uit. De inleenkrachten worden uitbetaald door het buitenlandse bedrijf en de sociale premies worden afgedragen in dat betreffende land.


Oneerlijke concurrentie

Deze manier van werken veroorzaakt in de tuinbouw, maar ook in de bouw en logistiek, steeds meer oneerlijke concurrentie, duidt het CDA. De partij wil van minister Koolmees weten of hij dit ook constateert.

Palland treft de Algemene Bond Uitzendorganisaties (ABU) in elk geval aan haar zijde. De ABU stelde eerder al dat deze route van inhuren van niet-EER-arbeidsmigranten onwenselijk is en de kans malafide constructies vergroot.


Omvang 'A1-route' in kaart

Het CDA pleit er bij Koolmees voor om de controle en handhaving in dit soort constructies beter te regelen dan nu het geval is. Het is echter goed mogelijk, meent de partij, dat het mededingingsrecht belemmeringen opwerpt om huidige A1-constructies te beperken.


Het is aan het ministerie van SZW dit verder uit te zoeken, schrijft Palland. Die wil sowieso weten hoeveel arbeiders van buiten de EER er in de afgelopen jaren via een A1-verloning actief zijn geweest. Het CDA wil in zo'n rapportage graag een splitsing per land en sector zien, zodat de Europese omvang van de 'A1-route' helder wordt.


Toezicht

Ook vraagt de coalitiepartij zich af of er voldoende toezicht is en of werkgevers en uitzendbureaus zich aan alle wettelijke voorschriften houden waar het gaat om het in dienst nemen van arbeidsmigranten, zowel binnen de land- en tuinbouw als in andere sectoren.

Tot slot wil de partij weten of het klopt dat het voor reguliere Europese arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen minder aantrekkelijk is geworden om in Nederland te werken, omdat de Poolse economie er in verhouding tot vroeger steeds beter voor staat.


Klik voor complete ABN Amro-analyse op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer