Nederland+brengt+Argentijnse+varkenshouderij+stap+verder
Nieuws
© Twan Wiermans

Nederland brengt Argentijnse varkenshouderij stap verder

Een cluster van tien Nederlandse bedrijven gaat samenwerken met stakeholders in Argentinië om de lokale varkensketen te optimaliseren. De rijksoverheid ondersteunt ze daarbij. Het publiek-private partnerschap richt zich op kennisuitwisseling, netwerkopbouw en het positioneren van het Nederlandse bedrijfsleven in Argentinië.

De varkenssector in Argentinië heeft veel potentie. Uit een studie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van oktober 2019 blijkt dat de inlandse consumptie van varkensvlees in het Zuid-Amerikaanse land groeit.

Daarnaast is Argentinië het enige land in de wereld dat 60 procent van zijn voedergranen en 90 procent van zijn sojaproductie exporteert.


Concurrerend

Uit internationale verkenningen blijkt dat alleen landen die zelfvoorzienend zijn in de productie van graan en over voldoende water kunnen beschikken, concurrerend kunnen zijn op de internationale markt voor dierlijk. Argentinië voldoet daaraan, concludeert het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Er is vruchtbaar land, water en voldoende goed opgeleide mensen en het eten van veel dierlijk eiwit is onderdeel van de traditie.'

Om voorbereid te zijn op de groeiende (inter)nationale vraag naar varkensvlees uit Argentinië, moet het land investeren in een duurzame primaire productie. Dat is een terrein waarop Nederland veel expertise heeft, motiveert de rijksoverheid de samenwerkingsovereenkomst die 1 september werd gesloten.


Gitah Porcino

De deelnemende Nederlandse bedrijven zijn: Topigs Norsvin, Nooyen Pig Flooring, Nedap, VDZ Trading, Roodbont Publishers, Agrifirm, MS Schippers, Agrovision, Hotraco Group en LeeO. Wageningen University & Research doet mee als samenwerkingspartner en JV-events is de coördinator van het cluster dat gaat opereren onder de naam Grupo de Intercambio Tecnológico Argentino Holandés (Gitah Porcino).

De publiek-private samenwerking heeft in eerste instantie een looptijd van drie jaar. De focus ligt in die periode op kennisuitwisseling, collectieve deelname aan sectorale vakbeurzen en het organiseren van matchmakingactiviteiten en andere bijeenkomsten. In afstemming met de bestaande deelnemers kunnen nieuwe bedrijven toetreden tot het cluster.


Enorme potentie

Topigs Norsvin is al langer actief in Argentinië, maar is blij met het convenant. 'Er wordt in Argentinië vooral veel rundvlees gegeten, maar ook steeds meer varkensvlees. De varkenshouderij in Argentinië heeft de potentie om te groeien in geïntegreerde productie en dat vinden wij weer interessant', reageert de woordvoerder van de fokkerijorganisatie.

Deze zomer werd bekend dat ook China investeert in de Argentijnse varkenshouderij. Het gaat om ruim 3 miljard euro waarmee de Argentijnse varkensvleesproductie van 700.000 ton in vier jaar tijd moet verdubbelen. China wil zich langs die weg verzekeren van vlees.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer