Rabobank%3A+dit+najaar+langzaam+herstel+varkensprijs
Nieuws
© Henk Riswick

Rabobank: dit najaar langzaam herstel varkensprijs

De Nederlandse varkensprijzen daalden vanaf begin juni sterk door een kleinere slachtcapaciteit en het stilleggen van de export naar China. Rabobank verwacht dat de prijzen in het najaar maar langzaam zullen herstellen.

De onzekerheid op de varkensvleesmarkt in de tweede helft van 2020 heeft vooral te maken met de importpolitiek van China. Zowel de Europese als de Amerikaanse varkenshouderijsector is behoorlijk afhankelijk van de export naar dat land.

Vanwege een nieuwe corona-uitbraak zijn de Chinese autoriteiten strikt gaan letten op mogelijk besmet importvlees en andere producten. Dit leidde ertoe dat de levering vanaf sommige Amerikaanse, Braziliaanse en Europese bedrijven is stilgelegd. In Nederland gaat het om vier slachterijen en verder in Europa om slachterijen in Duitsland, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.


Mondiale varkensvleesproductie

Rabobank rekent ermee dat de varkensvleesproductie in de Verenigde Staten in 2020 zal toenemen met 1,3 procent. De productie in Europa neemt volgens de bank in 2020 met 0,5 procent af. In Spanje, Nederland en Denemarken groeit de productie naar verwachting met 4 procent en in het Verenigd Koninkrijk met 6 procent.

Daartegenover staat volgens Rabobank een productiedaling van 21 procent in Italië, door de grote coronaproblemen. In Polen neemt de productie met 10 procent af, mede door de Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer