China blijft grootste bottleneck voor varkensmarkt

China is na bijna drie weken nog steeds op slot voor een groot deel van het Nederlandse varkensvlees. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft geen idee hoelang de importstop nog gaat duren. De onderhandelingen daarover zijn nog steeds gaande.

China+blijft+grootste+bottleneck+voor+varkensmarkt
© Twan Wiermans

Ondertussen heeft de hele keten last van de gevolgen. Behalve van vier Nederlandse slachterijen wordt ook het vlees van slachterijen in andere Europese landen geweerd.

Vorig jaar ging nog bijna de helft van het geëxporteerde varkensvlees vanuit de Europese Unie naar China. De prijs voor varkens is dan ook flink onderuitgegaan, naar het niveau van begin 2019.


Noteringen blijven stabiel

Deze week blijven de prijzen in zowel Nederland als Duitsland met veel moeite stabiel. De vleesvarkensnotering van Vion bleef onveranderd staan op 1,47 euro inclusief btw per kilo geslacht gewicht. Ook de noteringen van Van Rooi en Compaxo bleven deze week stabiel op respectievelijk 1,27 en 1,26 euro exclusief btw.In Duitsland blijven de Vereinigungspreis en de prijzen van de grote slachterijen staan op 1,47 euro. Er is wel een sprankje hoop in Duitsland. De grootste slachterij in het land, die van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, mag vanaf donderdag 16 juli weer langzaam gaan opstarten. En dat is hard nodig ook, want per week blijven er in Duitsland nu 100.000 varkens liggen. Ook Nederlandse varkenshouders kunnen hierdoor een gedeelte van de varkens niet kwijt.


20 miljoen euro schade

Eerder deze week werd al bekend dat Tönnies-dochterbedrijf Tillman's Convenience de productie weer mocht hervatten, onder strenge voorwaarden. ISN, de belangenvereniging van de Duitse varkenshouders was deze week woest op het eerdere voornemen van het lokale en regionale bestuur om Tönnies zelf nog langer dicht te houden. De sluiting van de slachterij kostte de Duitse varkenshouders per week 20 miljoen euro, berekende de belangenorganisatie.


Normaal kan deze slachterij wekelijks minimaal 140.000 varkens slachten en de capaciteit ligt zelfs nog hoger. Daarnaast worden op deze locatie ook karkassen van andere slachterijen verwerkt, onder meer van zeugen.


Nog geen groot effect

Door de heropening van Tönnies verwacht marktkenner en voorzitter van de noteringscommissie van de varkenshandel Jan Vernooij nog geen groot effect op de varkensprijs. 'Daarvoor moeten we echt wachten op China. Pas als China aangeeft dat we weer mogen leveren, zal dat effect op de prijzen hebben', zegt hij.

'Het varkensvlees met het Beter Leven-keurmerk loopt nog wel goed door, maar dat is met ongeveer 40 procent een relatief klein deel van de markt. Koppen en poten en andere delen gaan normaal als hoogwaardig vlees naar China toe. Dat wordt nu afgewaardeerd en veel goedkoper verkocht of zelfs voor destructie aan Rendac aangeboden.'


Erg somber

Tönnies mag ook niet aan China leveren, waardoor er alleen maar extra vlees op de markt komt dat eigenlijk niet weg kan. Volgens Vernooij zijn de marktomstandigheden in de breedte erg somber. 'Vooral voor de biggenmarkt. De biggen kunnen niet weg. De rek begint eruit te raken', concludeert hij.


'Tot nu toe bereiken mij geen geluiden dat er dierenwelzijnsproblemen ontstaan, maar we hebben geluk dat het geen 35 graden is. Elke week lijken de problemen wel groter te worden. Dit moet echt niet langer gaan duren.


Strenge coronamaatregelen

Naast de importstop van China en de sluiting van Tönnies hebben de slachterijen te maken met een lagere productiecapaciteit door een lagere personele bezetting. Dit is het gevolg van de strenge coronamaatregelen in slachterijen, nadat bleek dat de slachthuizen soms een bron van coronabesmettingen zijn.

Vernooij: 'Ik heb er geen zicht op wat daarvan het effect heeft. Maar er is een groot aanbod van varkens, doordat veel varkens in de afgelopen maand zijn blijven liggen. Tegelijkertijd blijft de slachtcapaciteit beperkt. Dat heeft dat ongetwijfeld een negatief effect op de prijzen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer