Stabiele+prijs+remt+onrust+bij+varkenshouder
Achtergrond
© Henk Riswick

Stabiele prijs remt onrust bij varkenshouder

De varkensnoteringen blijven deze week globaal genomen op hun plaats. De gelijkblijvende prijzen, in combinatie met iets minder stagnatie bij het leveren van zware varkens aan de slachterijen, lijken voor enige rust bij de varkenshouders te zorgen.

Vion trapte afgelopen maandag af met een notering van 1,66 euro (inclusief btw), hetzelfde als een week eerder. Later volgden ook anderen met een gelijkblijvende prijs: Van Rooi Meat noteert 1,44 euro en Compaxo 1,43 euro.

Ook in Duitsland maken de varkensprijzen een pas op de plaats. De internetbeursprijs blijft staan op 1,72 euro en zowel Tönnies als Vion GmbH en de Vereinigungspreis noteren stabiel met 1,66 euro per kilo geslacht gewicht.


Personeelskrapte

Nadat eind mei de ene na de andere slachterij haar deuren sloot vanwege coronabesmettingen bij medewerkers, lijkt het deze week toch wel een beetje los te lopen met de krapte aan slachtcapaciteit.

Dat komt deels doordat de slachterijen hun activiteiten weer hebben opgepakt, al kunnen ze niet allemaal op volle kracht draaien.
Personeelskrapte blijft naar verwachting de komende maanden een zorgpunt voor de slachterijen, zowel in Nederland als in Duitsland. Een flink deel van de uit Oost-Europa afkomstige werknemers lijkt de zomer in hun thuisland te willen doorbrengen.


Minder opgelegd

Dat de spanning rondom de beperkte aanvoermogelijkheden van slachterijen niet verder oploopt, lijkt deels ook toe te schrijven aan een krapper aanbod vleesvarkens. Mesters hebben vier maanden geleden minder opgelegd vanwege sterk stijgende biggenprijzen.

Verkopers van varkensvlees kijken al weken met een begerige blik naar de Chinese markt. En dat is alleen maar toegenomen sinds China vorige week een importstop afkondigde op Amerikaans varkensvlees. Vanwege Afrikaanse Varkenspest (AVP) is er in China en andere Oost-Aziatische landen nog steeds een groot tekort aan varkensvlees. Herstel van de eigen productie verloopt moeizaam, ook al omdat er nog steeds AVP-uitbraken zijn.


Toch uit VS

Dat China hard trekt aan West-Europees varkensvlees, heeft nog niet geleid tot hogere prijzen. Volgens handelaren komt dat mede doordat, ondanks de afgekondigde importstop, er nog steeds varkensvlees vanuit de Verenigde Staten in China arriveert.

Maar de vooruitzichten zijn hoopvol. Een positief signaal is dat de varkensprijs in China niet langer omlaaggaat, maar zich lijkt te stabiliseren. Mogelijk is dit de opmaat naar een prijsstijging en ook hogere prijzen voor het varkensvlees dat de Chinezen importeren. Kortom de afzetperspectieven voor de Chinese markt zien er niet slecht uit.


Europese afzetmarkt

Voor wat betreft de Europese afzetmarkt voor varkensvlees is de stemming ook niet slecht. Vooral de retail neemt volop varkensvlees af, en ook de weer opstartende horecasector zorgt voor positief sentiment.

Vleesverkopers melden dat de afzet richting industriële verwerkers nog wat achterblijft, maar de hoop is dat verdere versoepelingen van coronamaatregelen ook hier gaan zorgen voor een opleving van de vraag.


Biggen

Bij de biggen lijkt de markt in evenwicht. Het biggenaanbod vindt goed zijn weg naar afnemers. Ondanks dat er hier en daar wat strubbelingen zijn doordat vleesvarkenshouders die zware varkens later afleverden, ook later nieuwe biggen konden ontvangen.

De Duitse vraag naar Nederlandse biggen is goed en lijkt groeiende. De krimpende Duitse zeugenstapel lijkt hierbij een rol te spelen. Tegelijkertijd hebben Nederlandse biggen een beter imago dan enige jaren geleden. De biggenprijzen zijn stabiel tot licht stijgend. De Vion biggenprijs stijgt deze week met 1,50 euro naar 45,50 euro (inclusief btw).

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer