Biggenmarkt+ligt+totaal+op+zijn+gat
Nieuws
© Henk Riswick

Biggenmarkt ligt totaal op zijn gat

Iedereen hield zijn hart vast vanwege het oprukken van de Afrikaanse varkenspest richting West-Europa. Inmiddels is duidelijk dat iets heel anders er ook voor kan zorgen dat de varkens- en biggenprijzen terug bij af zijn. De coronacrisis.

Nu China voor de tweede week op rij geen varkensvlees meer afneemt van verschillende Europese slachterijen en de slachterij van Tönnies is gesloten, wordt de ravage op de varkensmarkt steeds groter. Vooral de biggenmarkt heeft er zwaar onder te lijden.

Door de sluiting van Tönnies worden alleen in Duitsland al 100.000 varkens per week niet geslacht. Terwijl er al krapte was in de slachtcapaciteit vanwege de veiligheidsmaatregelen voor werknemers. Er is daardoor veel minder behoefte aan biggen.

De biggennoteringen zijn op het laagste niveau beland sinds eind 2018. Vion noteerde deze week 31,50 per big, inclusief btw. Dat is 7,50 euro lager dan vorige week.


Hard onderuit

De prijsduikeling is hard gegaan. In maart piekten de prijzen juist nog. In week 11 noteerde Vion nog 88,50 euro en DCA BPP 75,50 euro, exclusief btw.

Marktkenner Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk spreekt van 'schokkende verlagingen'. Dat is niet alleen het geval in Nederland, maar ook in Duitsland. 'Maar daarmee is de puzzel om alle biggen geplaatst te krijgen beslist niet opgelost', denkt hij.

Ook op de markt voor slachtzeugen gaat het slecht. Ten Thije: 'Daar heeft niemand het over prijs, maar voert het zoeken naar afzet de boventoon. Vermeerderaars blijven massaal met hun zeugen zitten.'


• Bekijk ook de prijzen van biggen en vleesvarkens

Ook de prijzen voor vleesvarkens gingen deze week weer onderuit, maar wel minder hard dan een week eerder. Een vrije val lijkt daarmee gestuit. Nadat de Vion-prijs vorige week nog met 15 cent per kilo geslacht gewicht onderuit ging, was dat deze week 4 cent. De Vion-prijs staat nu op 1,47 euro. Dat is is de laagste prijs sinds maart 2019.

Andere noteringen laten hetzelfde beeld zien. Bij Van Rooi Meat daalde de prijs vorige week met 14 cent en deze week met 3 cent naar 1,27 euro.


'Malaise houdt aan'

Ten Thije verwacht dat de malaise voorlopig nog niet voorbij is. 'We hebben het dieptepunt denk ik nog niet bereikt. Vooral in Duitsland hoor je dat er nog meer moet gebeuren. De slechte prijs voor de biggen heeft alles te maken met de sluiting van Tönnies.'

De prijsdaling voor de vleesvarkens wordt juist meer veroorzaakt door de importstop door China. 'In bijvoorbeeld Spanje hebben ze daar veel minder mee te maken en houden de prijzen dan ook beter stand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer