Minder+varkens+naar+China+na+importstop+vanwege+corona
Nieuws
© Pixabay

Minder varkens naar China na importstop vanwege corona

China heeft een importstop ingesteld voor varkensvlees van vier Nederlandse leveranciers. Aanleiding is een nieuwe Chinese uitbraak van het coronavirus in de buurt van Peking.

Het zou gaan om de Vion-vestigingen in Boxtel en Groenlo, Van Rooi Meat in Helmond en Westfort in Gorinchem.

Een van de Chinese verklaringen voor de nieuwe uitbraak is een mogelijke relatie met de import van zalm. Hoewel onderzoek en wetenschap aangeven dat Covid-19 niet kan worden overgedragen via voedingsmiddelen, brengt China nu in kaart hoe de coronasituatie is in de landen die voedingsmiddelen naar China exporteren.

Dit gebeurt zowel in Europa als in Noord- en Zuid-Amerika. In verschillende landen uit al deze werelddelen heeft China de export vanuit voedingsmiddelenbedrijven tijdelijk opgeschort vanwege coronagevallen bij medewerkers. Hier horen ook de vier Nederlandse bedrijven bij.


Varkenspoten

Volgens een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is vooral de afzet van varkenspoten naar China belangrijk. 'Varkenshaasjes en karbonades kunnen ook in Europa worden vermarkt. De varkenspoten zijn een delicatesse in China.' Hij benadrukt dat de grens ook voor ander vlees van deze vier bedrijven gesloten blijft.

De woordvoerder weet dat andere bedrijven, die een vergunning hebben om vlees te exporteren naar China en geen coronahistorie hebben, wel hun varkensvlees naar dit land kunnen afzetten. Hij kan niet zeggen hoeveel vlees nu niet kan worden afgezet.

De COV zet zich samen met de overheid in voor het zo spoedig mogelijk opheffen van deze tijdelijke importstop. 'Gelet op de maatregelen die door de Nederlandse bedrijven zijn genomen om verspreiding van Covid-19 te voorkomen, hebben we hier veel vertrouwen in', zegt de woordvoerder.


Geen vleesvarkensnotering Vion

Door de zeer grote onzekerheden over de afzet van varkensvlees en bijproducten op de Chinese afzetmarkten komt Vion tot nader order niet met een vleesvarkensnotering. De verwachting is dat de slachterij later deze week alsnog met een prijs voor de vleesvarkens komt.

Volgens Jan Vernooij, voorzitter van de noteringscommissie van de varkenshandel, is er ontzettend veel onrust op de markt. Hij durft dan ook nog niet een uitspraak te doen over waar het heen gaat met de prijs. 'Het effect van de Chinese maatregel is niet goed te overzien. Het geldt niet alleen voor Nederlandse slachterijen, maar ook voor buitenlandse. Het Beter Leven-vlees voor de Nederlandse supermarkten gaat nog gewoon goed weg. Maar een derde van het varken gaat richting China, zoals de poten.'


Volle koelhuizen

Vernooij heeft al gehoord dat containers die klaar stonden voor vertrek naar China, nu niet weg kunnen. 'De koelhuizen staan daardoor vol. De slachtcapaciteit ligt al rond de 80 procent en bij een bedrijf als Van Rooi is dat percentage zelfs niet haalbaar door de nieuwe coronamaatregelen. Er is maar weinig ruimte, dus dit is slecht nieuws.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer