Platform+voor+aanpak+coronavirus+onder+arbeidsmigranten
Nieuws
© Twan Wiermans

Platform voor aanpak coronavirus onder arbeidsmigranten

Het kabinet wil een Samenwerkingsplatform arbeidsmigranten en Covid-19 oprichten. Ook moet er een Landelijke Regietafel komen. Het doel is het ontwikkelen van gecoördineerde aanpak om tijdig bij (potentiële) coronabesmettingshaarden te kunnen ingrijpen.

Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekendgemaakt. In het samenwerkingsplatform moeten de veiligheidsregio's, landelijke inspectiediensten, GGD en het RIVM deelnemen. Uitgangspunten daarbij zijn informatie-uitwisseling en samenwerking.


Het samenwerkingsplatform is vanaf 1 september volledig operationeel. Het wordt ook gebruikt voor andere risicosectoren waar veel arbeidsmigranten werkzaam zijn. De deelnemende partijen hebben zowel op landelijk als regionaal niveau nu al veelvuldig contact en werken, waar nodig, samen. Via de Landelijke Regietafel, waar diverse ministeries deel van uitmaken, vindt de strategische afstemming plaats.


Slachterij

De Jonge meldde de oprichting van het samenwerkingsplatform in de beantwoording van Kamervragen van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) over de corona-uitbraak onder slachthuispersoneel. De minister stelde in een reactie dat hij geen signalen heeft ontvangen dat slachter Van Rooi Meat weigert om gezondheidsverklaringen te delen met de GGD, zoals Wassenberg vermoedde. Ook maakte hij bekend dat de slachterij maatregelen heeft genomen om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer