Quarantaine risicomedewerkers helpt tuinbouw niet

De dringend geadviseerde quarantaine voor tuinbouwmedewerkers die uit een risicogebied als Roemenië komen, ook als ze na testen geen corona hebben, is niet zinnig en dupeert Nederlandse telers.

Quarantaine+risicomedewerkers+helpt+tuinbouw+niet
© William Hoogteyling

Dat stellen Glastuinbouw Nederland, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Projecten LTO Noord en arbodienst Stigas. Die wisselden deze week van gedachten over de politieke eisen in de land- en tuinbouw met het ministerie van VWS.

De agrarisch gelieerde organisaties spraken onder andere over de quarantainemaatregelen. Vooral is ingezoomd op terugkomst uit landen met code oranje, waaronder Roemenië er een van is. Veertien dagen quarantaine is dan het dringende advies. Maar wie betaalt de rekening hiervoor?


Negatief testresultaat

Essentie van de visie van VWS is dat tests, die zijn afgenomen in het buitenland, vanuit Nederlands perspectief als onvoldoende worden geduid en derhalve niet betrouwbaar. Komt iemand uit een oranje land als Roemenië naar Nederland dan geldt het dringende advies van veertien dagen quarantaine.

'Dus ook als er een negatief testresultaat is, oftewel er is geen corona vastgesteld. Daarom is op Schiphol een teststraat ingericht', zegt beleidsspecialist Arbeid Peter Loef van Glastuinbouw Nederland. 'Maar als medewerkers uit Roemenië hier vier weken niets doen, is de vraag wie ze betaalt?'


Afreizen in geding

Met die onzekerheid reizen arbeidsmigranten niet af naar ons land, betogen de agrarische organisaties. En daardoor ontstaat een groot probleem voor ondernemers. 'Quarantaine is weliswaar niet verplicht, maar deze situatie helpt de glastuinbouw niet', benadrukt Loef.

VWS zegt begrip te hebben voor de dilemma's van onder andere de glastuinbouw. Want als tests in het buitenland onvoldoende betrouwbaar zijn, waar kunnen ondernemers dan wel vanuit gaan? Bovendien is er onvoldoende huisvesting voor thuisquarantaine volgens de gestelde richtlijnen, schetsen de sectorclubs.


Verplichte quarantaine volgt?

Begin deze week verscheen ook het bericht in de media waarin minister Hugo de Jonge quarantaine verplicht stelt voor mensen die uit een risicogebied komen. Er is vooralsnog geen grote steun voor de maatregelen van de minister. Maar mocht de Kamer hierover van gedachten veranderen, dan zal dit de eisen aan de land- en tuinbouw verder vergroten en de toch al kwetsbare arbeidscapaciteit nog meer onder druk zetten, is de vrees.

Veel telers werken in toenemende mate inmiddels met Roemenen. Glastuinbouw Nederland, NFO, Projecten LTO Noord en Stigas zeggen daarom de discussies in de Tweede Kamer nauwgezet te volgen en de onwenselijke consequenties voor telers in de voedselvoorziening en kwekers in de sierteelt te blijven benadrukken.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer