Arbeidsmigrant reist steeds verder

Laagbetaalde en laaggekwalificeerde arbeidskrachten uit Oekraïne, Turkije, Georgië en Oezbekistan gaan via de A1-regeling steeds vaker in Nederland aan de slag in de land- en tuinbouw. Maar ook binnen de logistiek, industrie en bouw. Die constructie is legaal, maar niet onomstreden.

Arbeidsmigrant+reist+steeds+verder
© William Hoogteyling

Omdat vooral de Poolse economie zich steeds verder ontwikkelt, is het voor Europese arbeidsmigranten uit die regio steeds minder aantrekkelijk om in Nederland te werken of te blijven werken. Dat concludeert ABN Amro in een nieuw rapport, waarin de loep valt op medewerkers uit het buitenland.

Volgens de bank worden zogeheten derdelanders momenteel veelal in landen als Oekraïne, Turkije, Georgië en Oezbekistan gevonden. Dat kan door een A1-verloning, waarmee werknemers van buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER) via een bedrijf in bijvoorbeeld Polen legaal aan de slag kunnen in Nederland.


Oneerlijke concurrentie

Het inhuren van niet-EER arbeidsmigranten is toegestaan, maar er klinkt ook kritiek op deze arbeidsrechtelijke route. Die komt onder meer van uitzendbranchevereniging ABU, goed voor 65 procent van de uitzendmarkt. ABU is tegen de regeling, omdat het oneerlijke concurrentie zou veroorzaken, schetst ABN Amro.


Brancheorganisatie NBBU, met 1.300 aangesloten uitzendorganisaties, is niet tegen het gebruik van de A1-verloning, maar bepleit wel strengere controle op de handhaving en mogelijke uitwassen er van.


Inzet daalt

Door personeel dat in dienst is van een Oost-Europees bedrijf tijdelijk in te lenen, zijn Nederlandse bedrijven goedkoper uit. De inleenkrachten worden uitbetaald door het buitenlandse bedrijf en de sociale premies worden afgedragen in dat betreffende land.

ABN Amro stelt dat er door de coronacrisis wel steeds minder behoefte is aan laagbetaalde of laaggekwalificeerde arbeidskrachten. Maar desondanks zijn de krachten evenwel nog altijd nodig in de land- en tuinbouw, logistiek, industrie en bouw, licht de bank toe.


Arbeidsintensieve sectoren

Door een Oost-Europees bedrijf over te nemen, kunnen uitzendbureaus met de regeling tijdelijke arbeidskrachten uit landen buiten de EER toe laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt.


Voor arbeidsintensieve bedrijven in Nederland die scherp op prijs moeten concurreren, zoals in de land- en tuinbouw, kan het inhuren van A1-verloning interessant zijn, omdat zij hierdoor minder kosten hebben. In landen als Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije en Litouwen werd de afgelopen jaren reeds een groeiend aantal werkvergunningen afgegeven aan personen van buiten de EER.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer