Huisvesting arbeidsmigranten Zeeland onder controle

Zeeuwse boeren en tuinders ondervinden vanwege het coronavirus over het algemeen geen grote problemen met de huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van provincie Zeeland.

Huisvesting+arbeidsmigranten+Zeeland+onder+controle
© Michiel Elands

Het onderzoek is ingesteld nadat ZLTO Zeeland en NFO in juni alarm sloegen bij het Zeeuws wekelijks bestuurlijk coronaoverleg nadat ze signalen van fruittelers kregen die zich zorgen maakten over de huisvesting van arbeidsmigranten tijdens de pluk.

Voormalig gemeentesecretaris Jan de Regt van Veere is belast met het onderzoek. Hij sprak afgelopen maand onder meer met de brancheorganisaties en bestuurders van Zeeuwse gemeenten. Ook hield hij een enquête onder ruim honderd Zeeuwse ondernemers in de land- en tuinbouw, horeca en verblijfsrecreatie.


Extra inspanningen

'Op enkele uitzonderingen na gaven zij aan weinig acute problemen te ondervinden met de huisvesting van buitenlandse werknemers', geeft De Regt aan. 'Wel hebben zij extra inspanningen moeten verrichten om de huisvesting coronaproof te maken. Daarvoor zijn strikte protocollen opgesteld door de overheid. ZLTO en NFO hebben hun leden hierin ondersteund en de gemeenten zijn soepeler omgegaan met het afgeven van vergunningen voor het plaatsen van meer of grotere units.'

Niettemin is de sector bezorgd over de komst van tijdelijke arbeidskrachten tijdens de komende fruitpluk. Dat laat Jos Mesu, fruitteler en ZLTO-bestuurder, in een reactie weten. De grootschalige pluk begint maandag 24 augustus. Het weekend ervoor wordt de hausse aan buitenlandse werknemers verwacht. 'Sommige arbeidskrachten komen uit landen waar momenteel code oranje is afgekondigd. We weten niet of zij veilig reizen en of ze gezond zijn.'


Voorzorgsmaatregelen

De Zeeuwse fruittelers hopen dat de oogst vloeiend zal verlopen. 'We kunnen niemand missen', aldus Mesu, die zelf extra voorzorgsmaatregelen heeft genomen op zijn bedrijf. 'De kookunit is dicht, omdat mensen daar te dicht op elkaar staan. En we hebben extra sanitair geplaatst, waarbij de deuren van de douches en toiletten direct naar buiten leiden. Mensen hoeven elkaar zo niet in een smalle gang te passeren.'


Het voorstel van oud-SP-leider Emile Roemer om slechts één persoon per kamer te huisvesten, is volgens De Regt zowel financieel als praktisch onhaalbaar, vooral in piekperiodes. In het advies dat de De Regt deze maand naar de provincie stuurt, zal hij ook het structurele probleem van de huisvesting van buitenlandse werknemers belichten. Daarnaast blijft hij voorlopig nog beschikbaar om mee te denken over oplossingen rond concrete vragen over huisvesting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer