POV+onderzoekt+toename+afgekeurde+slachtvarkens
Nieuws
© Twan Wiermans

POV onderzoekt toename afgekeurde slachtvarkens

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) stelt een onderzoek in naar het aantal varkens dat bij aankomst op de slachterij wordt afgekeurd. Volgens de POV vervaagt het onderscheid tussen transportwaardigheid en slachtwaardigheid.

De POV krijgt van leden signalen dat in toenemende mate varkens bij aankomst op de slachterij worden afgekeurd omdat ze niet transport- of slachtwaardig zouden zijn. Bij aankomst beoordeelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de varkens. Deze varkens zijn voor rekening leverancier.

De slachterij brengt al gauw een boete van 70 euro in rekening als een varken levend wordt afgekeurd. Daarnaast krijgt de ondernemer de waarde van het varken niet vergoed en doorgaans valt dit niet onder de verzekering. Bij varkens die niet transportwaardig worden verklaard, volgt een proces-verbaal van de NVWA met een boete.


Eigen beleid slachterijen

Bij de POV leeft het beeld dat NVWA-keuringsdierenartsen niet uniform werken en slachterijen er ook eigen beleid op na houden. Zo meldt bijvoorbeeld Vion op Farmingnet dat staartbijters, achterblijvers, dieren met een zakbreuk, ontstekingen en andere afwijkingen niet kunnen worden geleverd.

Wat transportwaardig is en wat niet, levert al jaren stof tot discussie op, zegt POV-beleidsmedewerker Henk Boelrijk. ‘Een varken met een zakbreuk oogt vreemd en is in de verwerking misschien lastig, maar dat kan nooit een reden zijn om het levende dier af te keuren.’


Zonder overleg aangescherpt

De POV kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de richtlijnen willekeurig en zonder overleg zijn aangescherpt. Een gezond varken op grond van een kleine afwijking levend afkeuren, past ook niet bij actuele discussies over kringlopen en het tegengaan van verspilling, vindt Boelrijk. ‘Dan moet je met elkaar andere afspraken maken.’

De POV gaat in gesprek met de slachterijen en de NVWA om te onderzoeken of het patroon van afkeuringen wijzigt en welke factoren daarbij een rol spelen. Navraag bij de NVWA leert dat een dier transportwaardig is wanneer het niet overduidelijk ziek of kreupel is of in een staat dat het überhaupt niet vervoerd had mogen worden. Om hoeveel proces-verbalen per jaar het gaat, is niet bekend.


Meer transparantie

Het onderzoek dat de POV start, past in het streven naar meer transparantie. Zo stelde de POV enkele weken geleden een producentenprijs in die achteraf wordt vastgesteld om te bewaken dat de slachtkosten van te zware varkens niet eenzijdig op de varkenshouder worden afgewenteld. Daarnaast werkt de organisatie aan een standaard voor leveringsvoorwaarden.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer