Linda Janssen: Goocheltruc met stikstof klopt van geen kanten

Het intrekken van de voermaatregel is een papieren hocus pocus om woningbouw mogelijk te maken, was woensdag de reactie van Linda Janssen, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Op Facebook legt zij uit waarom 'de goocheltruc met stikstof van geen kanten klopt'.

Linda+Janssen%3A+Goocheltruc+met+stikstof+klopt+van+geen+kanten
© René Eijsink

De varkenshouderij presenteerde in 2019 een geactualiseerde versie van het actieplan vitalisering varkenshouderij uit 2016. 'Vitalisering Varkenshouderij' betreft enerzijds ontwikkeling en innovatie, en een regeling om bedrijven die dichtbij woonkernen staan te kunnen laten stoppen.

Bijvangst ammoniak

'Mooie bijvangst van de Regeling sanering varkenshouderij (Srv) is dat het stikstof (ammoniak) oplevert van bedrijven die stoppen. Als sector hebben wij deze bijvangst binnen het plan van het Landbouw Collectief om de stikstofcrisis op te lossen, aangereikt. In ruil daarvoor wilden we ruimte om te ontwikkelen en innoveren', zegt Janssen.

Het ministerie was eind 2019 echter helder, vervolgt Janssen in haar uiteenzetting. Vanuit de sanering was geen stikstof meer beschikbaar. Die was volgens het ministerie al vergeven ten tijde van de Programma Aanpak Stikstof (PAS) voor de bouw van huizen. 'Wij waren onthutst. Maar sinds afgelopen week zijn we zwaar teleurgesteld. Want ineens blijkt de ammoniakruimte er nog wel te zijn!'

De POV vraagt zich af waarom de ammoniakruimte er nu wel in eens is. 'Of wordt het voor de zoveelste keer ingezet?', vraagt Janssen zich af. 'En om het nog bonter te maken: ammoniakruimte van bedrijven die volgend jaar pas stoppen wordt een half jaar naar voren getrokken. Niemand weet nog welke bedrijven stoppen, op welke locatie en welke depositiewinst het geeft op natuur. En dus welke stikstofruimte dat geeft.'


Bouwen buiten concentratiegebieden

Klapper op de vuurpijl, noemt Janssen dat de bedrijven die meedoen aan de Srv in Zuid en Oost Nederland liggen, maar huizenbouw door heel Nederland mogelijk maken. 'Hoe dan? Het gaat bij reductie toch om minder depositie op nabijgelegen natuur? Waardoor in datzelfde gebied ruimte ontstaat?'

'Kortom: het lijkt een hocus-pocus-truc van het ministerie van Landbouw om huizenbouw mogelijk te maken en een gedrocht van een maatregel, de veevoermaatregel, van tafel te kunnen vegen zonder gezichtsverlies. Deze goocheltruc klopt van geen kanten', sluit Janssen haar uiteenzetting af.


Actie

De POV geeft aan het hier niet bij te laten zitten en heeft de stichting Stikstofclaim gevraagd de zaak te onderzoeken. De stichting Stikstofclaim heeft aangegeven deze zaak te onderzoeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer