POV+ziet+bedreiging+in+Green+Deal+en++boer%2Dtot%2Dbordstrategie
Nieuws
© Twan Wiermans

POV ziet bedreiging in Green Deal en boer-tot-bordstrategie

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski pleitte deze week voor inkrimping van de varkenshouderij. POV noemt dat geen reden tot zorg. In de Green Deal en boer-tot-bordstrategie zitten eerder de bedreigingen.

'Meer dan de helft van de Poolse vleesvarkens komt van bedrijven met meer dan 1.000 dieren. De traditionele landbouw wordt vervangen door industriële', twitterde de EU-landbouwcommissaris 18 augustus. Hij vreest de sociale en economische gevolgen en roept op tot verduurzaming en kleinere bedrijven.Binnen Europa zijn er verschillende organisaties die zich mateloos storen aan de uitlatingen van Wojciechowski. Een EU-landbouwcommissaris hoort zich niet alleen in te zetten voor de landbouw in zijn eigen land, maar voor die in de hele EU, reageerde de Duitse koepel van vleesververwerkers VDF.


Weinig concreet

De POV deelt die kritiek. 'Wanneer Wojciechowski begaan is met het lot van de kleinere familiebedrijven, waarom zet hij zich da niet meer in voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest? Dat virus maakt varkens houden op kleine bedrijven in Oost-Europa bijna onmogelijk', reageert POV-bestuurslid Mark Vossen.


Wojciechowski is lid van de PiS, de nationalistische regeringspartij van Polen, en zijn plannen met betrekking tot de Europese landbouw zijn weinig concreet. Terwijl in de dossiers die er op dit moment toe doen in Europa - Green Deal, boer-tot-bordstrategie en de eerste Europese klimaatwet - andere bewindslieden aan het roer staan. Vossen: 'Daarin zitten elementen die om aandacht vragen.'


Antibioticagebruik EU

De POV-bestuurder noemt bijvoorbeeld het gebruik van mest en antibiotica. En in mei van dit jaar maakt de Europese Commissie via de boer-tot-bordstrategie bekend ernaar te streven dat in 2030 25 procent van de Europese landbouwgrond biologisch in gebruik is.

'Als het gaat om het terugdringen van het gebruik van antibiotica, dan heeft Nederland al enorm veel gedaan. Stel dat in Europa wordt gekozen voor generiek beleid met 2020 als referentiejaar, dan zal ons land niet veel medestanders vinden voor een andere aanpak', verwoordt Vossen de zorg van de POV.


Dossier mest

Zorg is er ook over het dossier mest. 'Een van de aspecten uit de Green Deal is dat de uitstoot van emissies omlaag moet. Ook die naar de lucht. Europa stuurt dus aan op een schonere veehouderij.' Daarnaast heeft de uitstoot van emissies, geeft Vossen aan, ook betrekking op het het transport van dieren.

'Voor de varkenshouderij zitten daar grotere bedreigingen dan bij EU-landbouwcommissaris Wojciechowski', zegt Vossen.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer