Gerechtshof houdt vast aan vergunning bij overbelasting geur

Vergund is vergund, stelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deze week. Een varkenshouder diende een hoger beroep in tegen een eerdere uitspraak van de rechter. Die stelde dat, omdat het bedrijf in een overbelast gebied zit qua geur, moest voldoen aan een geureis van 14 odeur units. Het gerechtshof veegde die eerdere beslissing van tafel.

Gerechtshof+houdt+vast+aan+vergunning+bij+overbelasting+geur
© Pixabay

Een groep omwonenden had de varkenshouder voor de rechter gesleept omdat ze vonden dat de grens van 14 odeur units moest worden teruggebracht naar maximaal 5 odeur units. Bij de oorspronkelijke uitspraak zou de varkenshouder binnen een half jaar moeten voldoen aan de eis van maximaal 14 odeur units. Het hof voelde hier niets voor, omdat hiervoor de Wet geurhinder en veehouderij opzijgezet moest worden.


Oplossingsrichtingen

De uitspraak betekent dat ook andere varkenshouders in overbelaste situaties gebruik mogen maken de aan hen vergunde rechten. POV-voorzitter Linda Janssen: 'Deze uitspraak van het Hof schept hoopvolle verwachtingen dat het ook in andere zaken tot een gunstige uitspraak komt voor varkenshouders. Dit neemt overigens niet weg dat we als varkenshouderij ons via de programmalijn vitalisering varkenshouderij inzetten om daadwerkelijk overlast richting de omgeving te beperken. We denken graag mee over oplossingsrichtingen.'

De omwonenden kunnen nu nog naar de Hoge Raad stappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer