Gerechtshof+houdt+vast+aan+vergunning+bij+overbelasting+geur
Nieuws
© Pixabay

Gerechtshof houdt vast aan vergunning bij overbelasting geur

Vergund is vergund, stelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deze week. Een varkenshouder diende een hoger beroep in tegen een eerdere uitspraak van de rechter. Die stelde dat, omdat het bedrijf in een overbelast gebied zit qua geur, moest voldoen aan een geureis van 14 odeur units. Het gerechtshof veegde die eerdere beslissing van tafel.

Een groep omwonenden had de varkenshouder voor de rechter gesleept omdat ze vonden dat de grens van 14 odeur units moest worden teruggebracht naar maximaal 5 odeur units. Bij de oorspronkelijke uitspraak zou de varkenshouder binnen een half jaar moeten voldoen aan de eis van maximaal 14 odeur units. Het hof voelde hier niets voor, omdat hiervoor de Wet geurhinder en veehouderij opzijgezet moest worden.


Oplossingsrichtingen

De uitspraak betekent dat ook andere varkenshouders in overbelaste situaties gebruik mogen maken de aan hen vergunde rechten. POV-voorzitter Linda Janssen: 'Deze uitspraak van het Hof schept hoopvolle verwachtingen dat het ook in andere zaken tot een gunstige uitspraak komt voor varkenshouders. Dit neemt overigens niet weg dat we als varkenshouderij ons via de programmalijn vitalisering varkenshouderij inzetten om daadwerkelijk overlast richting de omgeving te beperken. We denken graag mee over oplossingsrichtingen.'

De omwonenden kunnen nu nog naar de Hoge Raad stappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer