POV%3A+%27Voermaatregel+van+tafel+met+papieren+hocus+pocus%27
Nieuws
© EazySort

POV: 'Voermaatregel van tafel met papieren hocus pocus'

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is teleurgesteld over de wijze waarop landbouwminister Carola Schouten de voermaatregel intrekt. Voorzitter Linda Janssen spreekt van 'een papieren hocus pocus om woningbouw mogelijk te maken'.

Schouten maakte woensdag bekend dat zij de tijdelijke voermaatregel intrekt. De bedoeling was dat die voldoende stikstof zou opleveren om de woningbouw en een aantal andere bouwtrajecten vlot te trekken. De minister wil de stikstof die zij nodig heeft voor bouwprojecten nu bij de varkenshouderij halen.


De POV is teleurgesteld over dit plan van de minister. 'Het komt als donderslag bij heldere hemel', reageert Janssen. 'Wij hebben de organisaties, die het voor elkaar hebben gekregen om de voermaatregel van tafel te krijgen, gesteund. Maar zijn tegelijkertijd ook teleurgesteld over het feit dat minister Schouten de benodigde stikstof nu wil weghalen bij de warme sanering varkenshouderij.'


Schouten claimt rechten

De stikstof die vrijkomt door de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv) is al langer een heet hangijzer tussen de minister en de POV. Schouten claimt die rechten, omdat zij varkenshouders uitkoopt. De POV staat op het standpunt dat daarover niets is afgesproken en de sector die ruimte nodig heeft voor onder andere nieuwe concepten.

De productenorgansatie laat het hier niet bij zitten en heeft stichting Stikstofclaim gevraagd de zaak te onderzoeken en actie te ondernemen richting het ministerie van LNV. 'Eerder heeft dat aangegeven dat de stikstof van de varkenshouderij is vergeven in het kader van Programma Aanpak Stikstof. Nu is die er in een keer wel weer', zegt Janssen.

'De stikstof wordt naar voren getrokken middels papieren hocus pocus om de woningbouw dit jaar mogelijk te maken', vervolgt de POV-voorziiter. Stichting Stikstofclaim heeft aangegeven de zaak te onderzoeken.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer