ACM%3A+%27Concurrentie+kan+ook+verduurzaming+bevorderen%27
Nieuws
© Twan Wiermans

ACM: 'Concurrentie kan ook verduurzaming bevorderen'

Concurrentiebeperkingen kunnen helpen bij het verduurzamen van producten, maar dat is niet altijd noodzakelijk, concludeert de ACM na een onderzoek naar de prijsketen van kip. Concurrentie tussen bedrijven staat verduurzaming niet per se in de weg.

In 2013 verbood de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afspraken tussen leveranciers en supermarkten voor het gezamenlijke Kip van Morgen-concept. De kartelautoriteit oordeelde destijds dat die afspraken een 'slechte deal waren voor kip en consument'. De consument zou meer gaan betalen voor een marginale verbetering van het kippenwelzijn. Na het negatieve oordeel van de ACM werd de samenwerking gestaakt.

Anno 2020 liggen de schappen van de verschillende supermarktketen vol met kipproducten waarvan de kip een beter leven heeft gehad. Vrijwel al het kippenvlees is diervriendelijker dan het eerder gestrande gezamenlijke initiatief Kip van Morgen, oordeelt de ACM uit een studie naar de diversiteit en prijs van het aanbod van kippenvlees in de supermarkten.


Onafhankelijke keurmerken

Volgens bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM laat de studie zien dat supermarkten en bedrijven goed in staat zijn geweest om zelfstandig over te schakelen naar diervriendelijker alternatieven voor de 'plofkip'. 'Daarbij hebben onafhankelijke keurmerken waar consumenten vertrouwen in hebben, een belangrijke rol gespeeld, bijvoorbeeld het Beter Leven-keurmerk. De ACM moedigt het gebruik van dat soort keurmerken aan bij de verdere verduurzaming van de voedselketen.

Uit de studie van de ACM blijkt dat de verschillende partijen eigen initiatieven hebben genomen. Het aanbod van duurzamer en welzijnsvriendelijker kippenvlees is groter dan ooit en blijft zich in positieve zin ontwikkelen. De 'plofkip' is vrijwel geheel uit de schappen verdwenen.

Het kippenwelzijn van de in Nederlandse supermarkten verkochte kip staat nu op een hoger niveau dan het niveau van de Kip van Morgen. Daarbij heeft kippenvlees met een onafhankelijk keurmerk het marktaandeel bijna verdubbeld in de periode 2014-2018.


Leidraad duurzaamheidsafspraken

Volgens de autoriteit kunnen concurrentiebeperkingen noodzakelijk zijn om duurzame producten te krijgen. Daarover heeft de ACM in juli de leidraad duurzaamheidsafspraken gepresenteerd. Maar concurrentie tussen bedrijven kan dus ook verduurzaming bevorderen.


In juli presenteerde de ACM daarom de leidraad duurzaamheidsafspraken. Daarin staat beschreven wanneer samenwerking de concurrentie niet beperkt. Bijvoorbeeld afspraken om samen een onafhankelijk keurmerk op te richten. In de leidraad staat ook onder welke omstandigheden een concurrentiebeperking toch kan zijn toegestaan.

Een van de belangrijke voorwaarden is dat de afspraken tussen de bedrijven echt noodzakelijk zijn om de duurzaamheidsdoelen te bereiken en dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer