ACM+onderzoekt+inkoopkartel+agrarische+sector
Nieuws
© Pixabay

ACM onderzoekt inkoopkartel agrarische sector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk inkoopkartel van grote handelaren in de agrarische sector. Over de aard van de verdenking doet de ACM geen mededeling. 'Die informatie kan herleidbaar zijn naar de bedrijven waar we naar binnengaan.'

De toezichthouder wil wel kwijt dat de autoriteit vermoedt dat de betrokken handelaren verboden afspraken maakten over de inkoopprijs. 'Inkoopkartels zijn slecht, aangezien ze boeren een te lage prijs betalen. Die krijgt de sector dan op het bordje', meldt woordvoerder Murco Mijnlieff.


Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten zijn strafbaar, geeft Mijnlieff aan. Ondanks dat de ACM niet mag delen om welke handelaren het gaat en in welke sector(en) en waar die actief zijn, brengt de autoriteit het bericht wel naar buiten. 'We willen hiermee bewustwording creëren bij boeren. Mocht het nog lopende onderzoek tot vervolging leiden, dan zullen we meer melden. Wanneer dat is, kan ik nu niet zeggen.'

Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector. Verder doet de dienst een studie naar de prijsopbouw in de agrarische sector.

Zorgelijk

LTO Nederland heeft met zorg kennis genomen van het vermoeden van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Verboden prijsafspraken kunnen de slachtoffers, boeren en tuinders, grote schade berokkenen, zegt LTO Nederland. De koepelorganisatie volgt het onderzoek dan ook met grote belangstelling.

LTO stelt dat het verdienvermogen van haar leden permanent onder druk staat. En dat vermogen wordt sterk bepaald door ontwikkelingen in de keten. 'Onze leden kunnen individueel niet of nauwelijks zelf hun prijs bepalen, zij zijn daardoor prijsnemers', aldus de organisatie. LTO vindt een sterke positie in de keten dan ook zeer belangrijk. In de lobby richten zij zich op verbetering van hun verdienvermogen.

Inzet van LTO richt zich op rechtvaardige en eerlijke prijzen en een sterke positie voor agrarisch ondernemers in de keten onder bescherming van passende mededingingswetgeving. Daar wordt op dit moment een studie naar uitgevoerd door de ACM. Het is daarnaast belangrijk dat de ACM kartelvorming onderzoekt en goed toeziet op naleving van de mededingingswetgeving, vindt LTO..

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer