Misleiding+door+verkoop+slechte+tulpenbollen
Nieuws
© Alex J. de Haan

Misleiding door verkoop slechte tulpenbollen

Er is sprake van structurele misleiding bij de grootschalige verkoop van slechte tulpenbollen aan consumenten op de Amsterdamse Bloemenmarkt en rondom de Keukenhof in Lisse, stelt vakvereniging KAVB, die de ACM inschakelde.

Miljoenen toeristen en dagjesmensen zijn hier waarschijnlijk de dupe van, zegt René le Clercq, algemeen voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) tegen Nieuwe Oogst. 'De misleiding met oude tulpenbollen in Amsterdam en Lisse is een structureel probleem dat al zeker 20 jaar bestaat', 'We hebben dit op allerlei manier proberen aan te pakken, maar missen feitelijk de wettelijke basis om dit goed te doen.'

Miljoenen toeristen en dagjesmensen zijn hier door de jaren heen de dupe van geworden, stelt de voorman. Een aantal marktlui en verkopers slijt slechte bollen in de hoofdstad en in de directe omgeving van toeristentrekpleister de Keukenhof. De KAVB deed inmiddels een melding bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), tezamen met de Gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum. De gemeente Lisse steunt deze melding.

Oude bollen

De bewuste bloembollen worden meestal aangeboden van maart tot half mei. Le Clercq zegt dat het daarmee per definitie duidelijk is dat het oude bollen betreffen. 'Vers zijn ze er pas vanaf half september'. De kans is daarom groot dat de partijen betrokken worden via telers die oude bollen hebben liggen. 'Daar komt bij dat ze in de zon hangen bij de verkopers. Dat komt de kwaliteit ook niet ten goede'. De KAVB zegt niet weten of inkoop structureel via dezelfde telers plaatsheeft.

'De KAVB zegt niet weten of inkoop structureel via dezelfde telers plaatsheeft'

Bloei

Uit onderzoek in opdracht van de KAVB, gemeente Amsterdam en Lisse blijkt wel dat van de aangekochte tulpenbollen op deze verkooppunten slechts één procent in Amsterdam, respectievelijk twee procent in Lisse tot bloei komt. 'Dramatische cijfers', beaamt Le Clercq.

Bovendien geldt dat van de tulpenbollen die tot bloei komen, er slechts één tulp overeenkomt met de foto op de verpakking. De drie bovengenoemde partijen hebben daarom de ACM verzocht deze misstanden snel nader te onderzoeken en aan te pakken.

Kwalijk

Le Clercq: 'De tulp is ons nationale symbool en de bollensector is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie.' Hij zegt het zeer kwalijk te vinden dat oplichters structureel consumenten misleiden en het imago van de bollensector schade toebrengen. De KAVB verwacht dat de ACM als beschermer van de consument snel actie onderneemt. 'Klanten kopen helaas teleurstelling daar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer