ACM wil einde maken aan wildgroei keurmerken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept bedrijven op om geen misleidende claims en logo's te gebruiken. Ook moet het aantal duurzaamheidskeurmerken verminderen.

ACM+wil+einde+maken+aan+wildgroei+keurmerken
© Twan Wiermans

De ACM gaat strenger handhaven op misleidende keurmerken. De autoriteit roept bedrijven op te stoppen met individuele bedrijfslogo's die suggereren dat er aan een bovenwettelijke norm wordt voldaan.

Volgens de ACM kan het aantal keurmerken worden beperkt. Bedrijven zouden zich moeten inspannen voor goede uniforme keurmerken. De overheid moet deze aan strengere regels binden, bijvoorbeeld met verplichte accreditatie. Dit voorstel staat in het Signaal, de jaarlijkse oproep van de ACM aan de politiek.


Keurmerken, claims en logo's zijn belangrijk voor consumenten en bedrijven die een bewuste en duurzame keuze willen maken. Zes op de tien Nederlanders heeft interesse in informatie over duurzaamheid, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.


Beloftes waarmaken

Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM vindt dat informatie van bedrijven over bijvoorbeeld duurzaamheid eerlijk en begrijpelijk moet zijn. 'Alleen dan kunnen mensen weloverwogen keuzes maken tussen producten en diensten. Keurmerken, claims en logo's helpen hierbij. Maar dan moeten de beloftes die ze doen wel worden waargemaakt.'

De ACM constateerde al in 2016 dat er sprake is van een wildgroei in keurmerken, claims en logo's. Consumenten kunnen daardoor geen onderscheid maken tussen keurmerken die wel en geen waarborgen bieden. Zeker op het gebied van duurzaamheid is hierin sindsdien geen vooruitgang geboekt, stelt de ACM nu vast.


Milieu Centraal meldt dat er bijna 250 keurmerken en bedrijfslogo's voor duurzaamheid worden gehanteerd. Een ander voorbeeld zijn CO2-certificaten die als compensatie kunnen worden gekocht bij vliegtickets of autobrandstof. Het is voor consumenten lastig na te gaan of deze certificaten betrouwbaar en onafhankelijk zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer