Zorgen+over+wegvloeien+medewerkers+varkenshouderij
Achtergrond
© Twan Wiermans

Zorgen over wegvloeien medewerkers varkenshouderij

Als een bedrijf met varkens stopt, eindigt ook het werk voor de medewerkers. Arbeidsbemiddelaars vragen daar aandacht voor. Er is volop werk in de varkenshouderij en zij vinden het jammer wanneer medewerkers in vaste dienst of zij die worden bemiddeld, wegvloeien naar andere sectoren.

Er is nog steeds een structureel tekort aan arbeidskrachten in de varkenshouderij. De afgelopen maanden is veel werk ingevuld door jongeren en mensen die door de coronacrisis zonder werk zaten, maar nu het gewone leven steeds meer wordt hervat, ebt dat weg.

'Bij gebrek aan andere medewerkers vangen de ondernemer en zijn gezin met elkaar de gaten op die ontstaan, maar dat is geen gezonde situatie', merkt POV-voorzitter Linda Janssen op. 'Er is in de sector werk genoeg met voor elk wat wils. Zwaar of licht werk, veel of weinig verantwoordelijkheden en er is een grote variatie in werktijden.'


Werk leert snel

Een blik op de website van AB Werkt bevestigt dat. Half augustus poppen daar 35 vacatures in de varkenshouderij op. 'Er is naast vakkrachten vooral vraag naar productiemedewerkers. Medewerkers voor onder andere de kraamhokken, te voeren, varkens laden en schoonmaakwerkzaamheden. Werk dat je snel leert, wanneer je flexibel en gemotiveerd bent', merkt Rien Verhagen van AB Werkt op.

Ik ben bang dat wanneer we als varkenshouderij niet goed anticiperen op deze situatie, we en kwart van de potentiële medewerkers kwijtraken

Peter van Kerkhof, Agro-Connect

Volgens het CBS telt de varkenshouderij 7.800 medewerkers bij 3.600 bedrijven. De arbeidskrachten die in de sector werken, blijven broodnodig om het werk daarin rond te kunnen zetten. Daar maakt de varkenshouderij zich zorgen over. Onder andere in relatie tot de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv).
Tijdspad

Hoeveel medewerkers daarmee te maken krijgen, weet nog niemand. De Srv kent een strak tijdspad. Zo zijn de eerste vermeerderaars die 'ja' hebben gezegd, gestopt met insemineren van hun zeugen. Dat heeft gevolgen voor de beschikbare arbeid die nodig is op een bedrijf. Dat is juist een punt waar Peter van Kerkhof van Agro-Connect zich grote zorgen over maakt.

'Als je van je werkgever hoort dat hij stopt met het bedrijf en er komt wat anders voorbij dat je aanspreekt, dan ga je daarvoor. Ik ben bang dat wanneer we als varkenshouderij niet goed anticiperen op deze situatie, we zo een kwart van de potentiële medewerkers op deze bedrijven voor de sector kwijtraken.'

Verhagen deelt die zorg. 'De kennis en kunde die er is, is keihard nodig voor de bedrijven die doorgaan.' Nu het in Polen economisch beter gaat, droogt die stroom op en verschuift naar Roemenië. Behalve dat de taal een grotere barrière is, zit het land door corona nu op slot.


Maatschappelijke druk

Daarnaast speelt volgens Kerkhof en Verhagen dat op werken in de intensieve veehouderij een grote maatschappelijke druk ligt. 'Ik hoor van werknemers dat ze op een verjaardagsfeestje niet durven te vertellen dat ze in de varkenshouderij werken', is Verhagens ervaring.


Op de deelnemers aan de Srv komt ongelooflijk veel af en dan is het organiseren van arbeid misschien niet het eerste waaraan wordt gedacht. Om tot het laatste varken wel over voldoende arbeid te kunnen beschikken, roepen Van Kerkhof en Verhagen ondernemers op ook dit facet van stoppen de aandacht te geven die het verdient.


Uitdaging

'Het is een uitdaging en vraagt een behoorlijk samenspel, maar het is zo te organiseren dat voldoende arbeid beschikbaar blijft om het werk rond te zetten tot het laatste varken ook echt weg is', merken de arbeidsbemiddelaars op. En, geven zijn aan, is de arbeid op het bedrijf goed geregeld, dan geeft dat de ondernemer ook een stukje rust.

Maar zeker zo belangrijker noemen Van Kerkhof en Verhagen dat dat medewerkers zekerheid geeft. Zij hoeven niet op zoek naar ander werk en de werknemers die er zijn, blijven voor de sector behouden.


Bedrijf gestopt; wat moet een ondernemer dan?

Als een bedrijf stopt, moeten niet alleen medewerkers op zoek naar ander werk, ook voor de ondernemer komt dat op enig moment. 'In de varkenshouderij liggen ook voor gewezen ondernemers kansen, maar het is maar net wat zij zelf willen', zegt POV-voorzitter Linda Janssen. Want er is een grote categorie die eigenlijk wel klaar is met de sector en liever omziet naar werk buiten de agrarische sector. Veel veehouders die zijn gestopt met het bedrijf, verhuren zich daarna als zzp'er. Dat past bij de verantwoordelijkheden die ze als ondernemer gewend waren, bij activiteiten die ze misschien nog hebben en bijvoorbeeld ook bij fiscale aspecten waarmee ze nog zitten. ZLTO helpt bij loopbaanbegeleiding.

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer