Sanering varkenshouderij moet woningbouw vlot trekken

De voermaatregel voor melkvee is definitief van tafel. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De maatregel moest stikstofruimte opleveren om de woningbouw vlot te trekken. Het kabinet gaat daar nu een deel van de opbrengst van de warme sanering in de varkenshouderij voor gebruiken.

Reden van de intrekking van de voermaatregel is de uitkomst van de berekening van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van het departement. Hieruit blijkt dat de boeren meer eiwitrijk krachtvoer nodig zouden hebben, nu het eiwitgehalte in het gras door de droogte minder is. Hierdoor is de stikstofwinst van de maatregel nihil geworden en wordt de maatregel niet ingevoerd.


De tijdelijke voermaatregel voor melkvee was voorzien voor de periode september tot en met december 2020 en bedoeld om de vergunningverlening voor de woningbouw en enkele wegenprojecten op korte termijn los te trekken.
Subsidieregeling sanering varkenshouderijen

De benodigde stikstofruimte voor de woningbouw en enkele wegenprojecten moet nu ergens anders vandaan komen. Het kabinet heeft daarom besloten om een deel van de opbrengst van de warme sanering - Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) - die bedoeld was voor het structurele pakket na 2020, daarvoor in te zetten.

Het effect van die sanering staat in het voorjaar van 2021 vast. Dit heeft tot gevolg dat de voorgenomen stikstofruimte wat later beschikbaar komt, maar gezien de doorlooptijden van vergunningaanvragen en overige procedures levert dit naar verwachting geen belemmeringen op om de bouw als gepland door te laten gaan.


Andere ruimtelijke verdeling

Wel is er sprake van een andere ruimtelijke verdeling - minder in de Randstad, meer in de regio's oost en zuid - dan het geval was geweest bij de veevoermaatregel. Daar staat tegenover dat de bouwdrempel die het kabinet heeft voorzien, op heel Nederland betrekking zal hebben, ook op de Randstad.

'Daar komt bij dat de saneringsmaatregel zich beter leent voor het vergunnen van structurele depositie dan de veevoermaatregel, die immers in deze vorm van tijdelijke aard zou zijn', stelt Schouten in haar Kamerbrief.


Klik voor de Kamerbrief en WUR-bereking op onderstaande pdf's

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer