Saneren van twee varkenslocaties geeft familie Romme boost

Zeker twee varkenslocaties van de familie Romme in Ysselsteyn gaan verdwijnen. Het sein gaat op groen als enkele plooien zijn gladgestreken. Het saneren van deze locaties geeft de ondernemerslust van het gezin een boost.

Saneren+van+twee+varkenslocaties+geeft+familie+Romme+boost
© Familie Romme

Ad en Mieke Romme uit het Limburgse Ysselsteyn hebben het druk met twee op het oog tegenstrijdige bedrijfsactiviteiten. Enerzijds zette ze de dagelijkse verzorging van hun 4.300 vleesvarkens onverstoorbaar door. Anderzijds overwegen ze samen met hun kinderen van 29, 27 en 25 jaar die ook in het bedrijf zitten, of ze de beschikking ondertekenen in het kader van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen.

'Na veel wikken en wegen en gesprekken met adviseurs gaat het sein misschien op groen', zegt Mieke Romme (54). 'Alleen willen we eerst zekerheid bij bepaalde fiscale voorwaarden, voordat we er definitief op ingaan.'


Ambitie van kinderen

Het plan van de familie is om twee van de drie locaties met varkens te beëindigen en het subsidiebedrag te herinvesteren in nieuwe ondernemingen. 'Onze kinderen hebben alle drie de ambitie om te ondernemen, in de varkenshouderij en zeker ook op andere terreinen', zegt Ad Romme (56).

Onze panelenstal gunnen we nog een lange toekomst in de varkenshouderij

Mieke Romme, varkenshouder in Ysselsteyn

'Inderdaad ben ik te jong om te stoppen, maar het ingrijpen van de overheid geeft ons familiebedrijf kansen. Ik kan mijn ondernemersdrive op een andere manier voortzetten en tegelijk samen met onze kinderen alternatieve ondernemingen opzetten.'


Kleinste locatie blijft

Wel geeft de ondernemer aan zelf in de varkenshouderij actief te blijven. 'De kleinste locatie met vleesvarkens blijft bestaan. Daar kan ik mijn creativiteit benutten voor het ontwikkelen, testen en vermarkten van innovaties.'

Het nieuwe perspectief geeft de familie dermate veel energie en drive dat die het wint van het afscheid nemen van een groot deel van de varkenshouderij. 'Omdat we elke paar weken met z'n vijven om de tafel gaan en van iedereen de ambities en toekomstplannen kennen, waren we er snel uit', zegt Mieke Romme.


Blij met Schouten

Van een bedrukte stemming of teleurstelling is daarom geen sprake bij de Rommes. Integendeel. Ze zijn blij dat landbouwminister Carola Schouten 275 miljoen euro extra heeft vrijgemaakt om alle varkensbedrijven die zich voor de regeling hebben aangemeld, te kunnen saneren.


'Bij zowel onze thuislocatie als de locatie bijna 3 kilometer zuidelijker langs de Puttenweg voldeden we nipt aan de minimale geurnorm om in te kunnen tekenen', licht Ad Romme toe. 'Zonder dat extra beschikbaar gestelde budget zou het voor ons een heel ander verhaal zijn geworden.'


Vizier op de toekomst

Afgelopen tijd was de varkenshouder de stalvloeren aan het coaten. 'Mijn vizier staat altijd op de toekomst. Bij de varkens en in de stallen moet het bij de tijd blijven. Dat werkt motiverend.' Maar met die vloerrenovatie is hij gestopt, toen duidelijk werd dat ze een beschikking tegemoet konden zien. Op de vraag hoe zeker het op dit moment is dat ze hun twee locaties met varkens gaan saneren, antwoordt Mieke Romme: 'Meer dan 90 procent.'

In vogelvlucht blikken Ad en Mieke Romme terug op hun bijna 35 jaar zelfstandig ondernemerschap in de varkenshouderij. In 1986 kochten ze de huidige thuislocatie en in 1988 trouwden ze. Het bedrijf bestond destijds uit kippen en vleesvarkens. Binnen enkele jaren was dat volledig omgebouwd naar een vermeerderingsbedrijf met op het hoogtepunt 380 zeugen. In 2012 gingen de zeugen eruit. De stallen werden verbouwd, zodat de ondernemers er vleesvarkens konden houden.


Panelenstal

De tweede locatie was een voormalig pluimveebedrijf waar de Rommes in 1997 een panelenstal bouwden voor 1.500 vleesvarkens. De bovenbouw bestaat uit stalen spanten met daartussen elementen van grindbeton. Ad Romme: 'Degelijk en onverslijtbaar.' In 2006 en 2013 werd die stal in dezelfde stijl uitgebreid tot een 132 meter lange stal voor 3.200 vleesvarkens. 'We hebben er goed in gedraaid en konden er efficiënt in werken', zegt de Limburger.


Ad Romme hoopt dat deze degelijke panelenstal niet eindigt in een puinhoop.
Ad Romme hoopt dat deze degelijke panelenstal niet eindigt in een puinhoop. © Maartje van Berkel

'Bovendien is er een vergunning in een vergevorderd stadium om een iets grotere kopie van die stal ernaast te zetten. De MER-procedure is doorlopen en het zou een mooi strak complex kunnen worden.'


Verkopen geen optie

Verkopen van die tweede locatie aan varkenshouders die vooruit willen, blijkt voor de Rommes niet de interessantste optie te zijn. Ze hebben zich daar goed over laten informeren door adviseurs.

Het stoppen met de twee grootste locaties vinden Ad en Mieke Romme niet echt moeilijk. 'Het houden van vleesvarkens is weliswaar onze kostwinning, maar de drive om samen met onze kinderen een nieuwe uitdaging aan te gaan, wint het.'


Pijn in het hart

Wat Ad Romme als deelnemer aan de Keten Duurzaam Varkensvlees wel pijn in het hart bezorgt, is de sloop van de panelenstal. 'Deze is nog als nieuw en gunnen we nog een lange toekomst in de varkenshouderij', benadrukt zijn vrouw. 'Door de bovenbouw zorgvuldig te demonteren, is de stal zo weer ergens anders op te bouwen.'

Ad Romme voegt toe: 'Voor een fractie van de 2 miljoen euro die wij erin hebben geïnvesteerd, zouden we een jonge varkenshouder een vliegende start kunnen geven. Of een ondernemer die al zo'n soortgelijke stal heeft en concrete plannen heeft om uit te breiden. Het zou geweldig zijn als we deze ultieme vorm van kringloopdenken kunnen realiseren. Regelmatig zou ik met trots gaan kijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer