Stichting+KPV%3A+%27Werknemers+worstelen+met+imago+varkenssector%27
Interview
© Twan Wiermans

Stichting KPV: 'Werknemers worstelen met imago varkenssector'

Er zijn werknemers in de varkenssector die op een feestje liever niet vertellen over hun werk. Bang om daarover de discussie aan te moeten gaan. 'Daar worstelen we allemaal mee, terwijl we een sector hebben om trots op te zijn', reageert voorzitter José Houben van Stichting Kennisplatform Varkenshouderij (KPV) en POV-bestuurslid.


Herkent u het geschetste beeld?

'Ja. Er zijn varkenshouders en medewerkers die het lastig vinden om te vertellen wat hun werk inhoudt. Maar ik zie ook mensen die dat goed kunnen en stralen van trots wanneer zij over hun sector vertellen.'

Geef je als sector geen inkijkje in de keuken, dan krijgt de varkenshouderij ook nooit de waardering die het verdient

José Houben, voorzitter Stichting Kennisplatform Varkenshouderij

Waar komt dat door?

'Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Allereerst het type mens. Werkers in de agrarische sector zijn vaak bescheiden. Het zit niet in hun aard om veel aan het woord te zijn en over zichzelf te vertellen. Bovendien was daar een dertig jaar geleden ook weinig aandacht voor in het onderwijs.

'Varkenshouders zijn met hun vak bezig en soms in mindere mate met wat zich buiten de stal afspeelt. En voor internationale medewerkers kan de taal een blokkade zijn om te vertellen over hun werk.'


Is dat een gemiste kans?

'Dat vind ik wel. Een bedrijf runnen en goede dierverzorging bieden, is veelomvattend en complex. Wanneer je daar niet over vertelt, geen inkijkje geeft in je keuken, krijg je nooit de waardering die je verdient.'


Het heeft ook te maken met weerbaarheid. Ligt daar ook niet een taak voor opleidingen en scholingstrajecten?

'In de weerbaarheid van je medewerkers, maar ook in die van jezelf, ligt een taak voor iedereen. Voor ons als KPV, voor opleidingstrajecten (die hier tegenwoordig al veel aan doen), maar ook voor ondernemers zelf. Praat bijvoorbeeld in de kantine eens met elkaar over de sterke punten, maar ook de kritische punten van de varkenshouderij.


'Komende week wordt vanuit de POV onlineplatform The Pig Story gelanceerd. Dat biedt ook veel handvatten en bouwstenen om over de sector te vertellen. Op dat platform staat ook informatie die in de vorm van een boekje naar alle lagere scholen wordt gestuurd. Print dat eens en gebruik het als leidraad voor je eigen verhaal.'

Wat is uw advies?

'Vertel en praat, ook al vind je dat moeilijk. Communiceren is niet alleen belangrijk richting burger en maatschappij, maar bijvoorbeeld ook wanneer je vergunningen moet aanvragen en met gemeente en provincie te maken krijgt. Het is misschien een drempel die je over moet, maar het is ook een kwestie van doen.'

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer