43ste+nertsenbedrijf+met+coronavirus
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

43ste nertsenbedrijf met coronavirus

Een besmetting met het coronavirus is vastgesteld bij nertsen op een bedrijf in de Brabantse plaats Venhorst. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 9.000 moederdieren.

De coronabesmetting is aan het licht gekomen door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 43 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Vorige week werd besloten dat er na de pelsperiode van november dit jaar wordt gestopt met het houden van nertsen in Nederland. Hiermee moet reservoirvorming van de ziekte worden voorkomen.


Compensatieregeling

De komende periode wordt een regeling voor nadeelcompensatie voor nertsenhouders uitgewerkt. Voor deze regeling reserveert het kabinet een bedrag van maximaal 150 miljoen euro, inclusief uitvoeringskosten. Daarnaast is 32 miljoen euro gereserveerd voor onder meer sloop- en ombouwkosten in het kader van de Wet verbod pelsdierhouderij.


Omdat er ondanks de eerder genomen maatregelen nog steeds coronabesmettingen bij nertsenbesmettingen voorkomen, worden de hygiënemaatregelen en de controle daarop verder aangescherpt. Omdat mensen volgens deskundigen de meest waarschijnlijke besmettingsbron zijn, zijn de maatregelen erop gericht om besmetting via deze route te voorkomen. Zo is er een een striktere registratie van wie, wanneer en waar op welk bedrijf werkt. Alle nertsenhouders moeten verplicht vooraf aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melden wie op de bedrijven in de stallen werkt.


Kadavers opsturen

Voor medewerkers die op meerdere locaties werken, geldt een wachtperiode van tien dagen, voordat zij aan het werk kunnen op een andere locatie. Ook zijn nertsenhouders verplicht wekelijks alle kadavers van natuurlijk gestorven nertsen op te sturen. De NVWA kondigt aan hier intensiever op te controleren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer