LTO%3A+%27Vroegtijdig+einde+nertsensector+harde+klap%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO: 'Vroegtijdig einde nertsensector harde klap'

'Het komt hard aan bij nertsenhouders dat zij hun bedrijven al over een paar maanden moeten beëindigen. Het heeft een grote impact op onze families', zegt voorzitter Martijn Pijnenburg LTO-vakgroep Edelpelsdieren.

Het verdient volgens Pijnenburg geen schoonheidsprijs dat mensen via de media over hun lot worden geïnformeerd. 'Politiek moet je niet over de rug van de burger bedrijven. We hopen op begrip voor het menselijk perspectief in dit coronadrama', benadrukt Pijnenburg.


De nertsenhouderij werd vrijdagmiddag geïnformeerd over het kabinetsbesluit om de sector vanwege de volksgezondheid niet in 2024, maar in maart 2021 verplicht te laten stoppen. De details moeten snel worden uitgewerkt, zodat de ondernemers en hun families weten waar ze aan toe zijn. De juridische onderbouwing moet deugdelijk zijn, stellen de LTO-vakgroep Edelpelsdieren en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).


In gesprek met achterban

'Het besluit om in plaats van een vrijwillige stoppersregeling alle bedrijven verplicht vroegtijdig te laten stoppen, komt uit de lucht vallen. We gaan dus het gesprek aan met onze achterban om te bespreken wat dit voor hen betekent', vertelt directeur Wim Verhagen van de NFE.

'De details moeten nog worden uitgewerkt', geeft Pijnenburg aan. 'Denk aan de manier waarop bedrijven moeten worden beëindigd, hoe die een nieuw perspectief wordt geboden en op welke manier ze worden gecompenseerd. Dat moet fatsoenlijk zijn. Daar moet snel meer duidelijkheid over komen.'


Zorgvuldige wettelijke onderbouwing

Het besluit om de nertsenhouderij vroegtijdig te beëindigen rust op het wetenschappelijke advies van het Outbreak Management Team-Zoönosen met betrekking tot de volksgezondheid. NFE en LTO Nederland zullen met het ministerie van LNV en eventueel externe adviseurs het gesprek aangaan over de juridische borging en implicaties.Een dergelijke regeling kan en mag niet als voorbeeld worden om in andere sectoren in te grijpen, vindt Pijnenburg. 'De wettelijke basis voor dit besluit moet deugdelijk en zuiver zijn. Dat moet om te voorkomen dat er in de toekomst om politiek gewin op oneigenlijke wijze misbruik kan worden gemaakt van wetgeving die voortkomt uit deze unieke situatie.'


Iedere besmetting één te veel

Nertsenhouders blijven ondertussen het maximale doen om nieuwe besmettingen te voorkomen. 'OMT-Z geeft duidelijk aan dat de besmettingen op dit moment geen risico voor de volksgezondheid vormen, maar het spreekt voor zich dat ook voor de nertsenhouders zelf elke nieuwe besmetting er een te veel is', besluit Pijnenburg.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer