Kabinet+trekt+11+miljard+extra+uit+voor+derde+steunpakket
Nieuws
© Dirk Hol

Kabinet trekt 11 miljard extra uit voor derde steunpakket

Het kabinet geeft ongeveer 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Verder wordt er nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken om investeringen te vervroegen. Hoe de economie zich de komende tijd ontwikkelt, blijft volgens het kabinet onzeker.

De steunregelingen vrijdagmiddag bekend werden gemaakt door minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) worden drie keer drie maanden verlengd tot eind juni volgend jaar. Wel worden de regelingen in die periode afgebouwd. Het kabinet wil ondernemers meer zekerheid geven door het pakket langer te laten doorlopen. Het huidige, tweede steunpakket loopt tot 30 september. Veel plannen waren al uitgelekt.


Er komt een miljard om mensen aan nieuw werk te helpen bijvoorbeeld door om- en bijscholing. Verder wordt er 300 miljoen gereserveerd om ‘eventueel’ te kunnen deelnemen aan een privaat fonds waarmee (middel)grote bedrijven worden geholpen hun eigen vermogen te versterken. Daarnaast is er 150 miljoen om lokale en regionale economieën te stimuleren.


NOW-regeling

De belangrijkste steunregeling is de NOW. Daarvoor wordt in het derde pakket 5,4 miljard uitgetrokken. Een ondernemer krijgt momenteel 90 procent van zijn loonkosten vergoed met de NOW. Dat wordt in het nieuwe pakket 80 procent en 10 procent gaat naar omscholing voor werknemers.

In januari gaat de NOW-vergoeding terug naar 70 procent en in april naar 60 procent. Vanaf januari is de NOW ook alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die minimaal 30 procent omzetverlies draaien. Dat percentage was in het eerste en tweede pakket 20 procent.Vanaf oktober gaat al een vermogenstoets gelden voor de steunregeling voor zzp'ers (Tozo). De maximale bijdrage die mkb-bedrijven via de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) kunnen krijgen, wordt verhoogd naar 90.000 euro. Het bedrag wordt later wel afgebouwd. Vanaf januari komen alleen nog de zwaarst getroffen bedrijven in aanmerking voor de TVL.

Op fiscaal gebied worden ondernemers ook geholpen. Zij kunnen tot oktober belastinguitstel aanvragen en krijgen twee jaar de tijd om hun belastingschuld af te lossen.


Goede basis

Ondernemersorganisaties zien in het derde noodpakket een goede basis voor de komende maanden. ‘Vooral het feit dat er nu tot 1 juli 2021 duidelijkheid is, is een goede zaak. Dan weten ondernemers voor langere tijd waar ze aan toe zijn.’, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW.

De Boer benadrukt dat de sociale partners en het kabinet samen hebben gewerkt aan het nieuwe pakket. ‘Drie zaken waren voor ons essentieel: het aanjagen van investeringen, het verlengen van de noodmaatregelen en een massale inzet op het begeleiden van mensen naar nieuw werk en zaken als (om)scholing’, legt hij uit. ‘Dit zit allemaal goed in dit nieuwe pakket.’

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland geeft het kabinet een ‘dikke pluim’. Hij prijst de uitgestelde terugbetalingen van belastingen over een periode tot 24 maanden. Dat laatste geeft volgens hem ondernemers ruimte om geld tijdens de crisis in het bedrijf te houden.


Noodzakelijke herstructurering

‘Doordat de ontslagboete er verder af gaat in de NOW 3.0 kunnen ondernemers en medewerkers verder beter afspraken maken over de noodzakelijke herstructurering van bedrijven en wat daarvoor nodig is’, aldus Vonhof.

De ondernemersorganisaties benadrukken verder dat voor specifieke sectoren, zoals de evenementensector en delen van de horeca, maatwerk mogelijk moet blijven. Ook vinden ze dat er bij nieuwe omstandigheden, zoals een tweede coronagolf, nog ruimte moet zijn om eventueel verbeteringen in het maatregelenpakket door te voeren.Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 14°
  60 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  20 %
 • Woensdag
  19° / 13°
  20 %
Meer weer