Ruimen+besmette+nertsenbedrijven+kost+zeker+37+miljoen+euro
Nieuws
© Douwe Korting

Ruimen besmette nertsenbedrijven kost zeker 37 miljoen euro

Voor het ruimen van een geraamd aantal nertsenbedrijven heeft het ministerie van LNV de begroting van 42 miljoen euro verhoogd. Hiervan is 37 miljoen euro opgenomen voor het ruimen van naar schatting 37 nertsenbedrijven. De begroting moet mogelijk opnieuw worden aangepast. Inmiddels ligt het aantal besmette bedrijven op 43.

Dat blijkt uit het Wetsvoorstel incidentele suppletoire begroting inzake nertsenhouderijen, dat is gepubliceerd. Als gevolg van de ruimingen worden de verplichtingen met 42 miljoen euro verhoogd. De overige 5 miljoen euro is voor de uitvoeringskosten voor de stoppersregeling van nertsenhouderijen. Dit gaat naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor de uitvoeringskosten voor de stoppersregeling.


Verder is er een verhoging van 0,5 miljoen euro voor de onderzoekskosten naar de besmetting van nertsenhouderijen met het coronavirus en de verspreiding ervan. Er is een ton extra nodig voor het traceringsonderzoek bij besmettingen met dit virus. Ook is er 8 ton uitgetrokken voor een onderzoek naar dit virus bij andere dieren dan nertsen.


Stoppersregeling apart

De 130 miljoen euro voor de stoppersregeling staat op een aanvullende post gereserveerd in afwachting van een nadere uitwerking van de regeling en Europese goedkeuring met betrekking tot eventuele staatssteun. Daarnaast staat er nog een tweede tranche uitvoeringskosten van 10 miljoen euro op de aanvullende post. Deze middelen worden, na goedkeuring, op een later moment overgeboekt naar de LNV-begroting.

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer