Stop+nertsensector+in+maart+2021
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Stop nertsensector in maart 2021

Alle nertsenbedrijven moeten uiterlijk 21 maart 2021 zijn gesloten. De overheid trekt 180 miljoen euro uit om alle nertsenhouders vervroegd uit te kopen. In de praktijk zou dit betekenen dat de nertsenbedrijven nu met hun laatste ronde bezig zijn.

Dat melden diverse media op basis van gelekte informatie. Eigenlijk zou de nertsenhouderij worden beëindigd voor 2024. Dat wordt nu vervroegd, omdat er op 41 nertsenbedrijven het coronavirus is gevonden. Met de stop in maart is het voor geruimde bedrijven waarschijnlijk niet interessant om opnieuw nertsen op te leggen.

Door de maatregel besluit landbouwminister Carola Schouten dus niet om alle dieren preventief te ruimen. Weliswaar nam het aantal besmettingen op nertsenbedrijven de afgelopen weken toe, in de omgeving van nertsenbedrijven raakte niemand besmet.


Ronde afmaken en dan stoppen

Er zijn in totaal 122 nertsenbedrijven in Nederland, zo blijkt cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek over 2019. De kans is groot dat in de praktijk nertsenhouders deze ronde afmaken en dan stoppen.

Onduidelijk is nog wat er met de fokteven gaat gebeuren. De markt voor nertsenbont is op dit moment slecht. De opbrengstprijzen zijn laag en de kosten liggen hoog. In Denemarken, de Europese bakermat van de nertsenhouderij, staan heel wat bedrijven dan ook in de verkoop.


Niet reageren op geruchten

LTO Nederland kan nog niet inhoudelijk reageren op de regeling, omdat de organisatie nog niet op de hoogte is van de inhoud van een regeling. 'We reageren niet op geruchten en zijn verbolgen dat er informatie is gelekt en wij niet op de hoogte zijn. Dit verdient niet de schoonheidsprijs', aldus voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO Nertsenhouderij.

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer