Genetica+geeft+nieuwe+kans+tegen+Amaranthus%2Donkruiden
Nieuws
© Han Reindsen

Genetica geeft nieuwe kans tegen Amaranthus-onkruiden

Nieuwe kennis over genetica van Amaranthus-onkruiden gaat de duurzaamheid van de landbouw ondersteunen. Onderzoekers van het Nederlandse onderzoeksbedrijf KeyGene uit Wageningen zijn hierbij betrokken.

Een internationaal team van wetenschappers publiceerde deze week het complete DNA van drie soorten Amaranthus-onkruiden in het wetenschappelijk tijdschrift Genome Biology and Evolution. Amaranthus-soorten veroorzaken over de hele wereld opbrengstverliezen van gewassen, kostenverhogingen voor boeren en extra belasting van het milieu.

Amaranthus-soorten zijn lastige onkruiden. Dankzij hun bijzondere metabolisme concurreren Amaranthus-planten vooral met gewassen onder wat warmere omstandigheden. Als de onkruidplanten niet worden bestreden, leidt dat tot opbrengstverliezen. Als het onkruid wel wordt bestreden, leidt dat tot extra kosten en milieubelasting.


Glyfosaat

In de Verenigde Staten vormen Amaranthus-onkruiden een probleem in de landbouw. Het is een van de onkruiden die resistent is geworden tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Boeren in de VS gebruiken gewassen die door gentechnologie bestand zijn gemaakt tegen dit middel, waardoor de boeren het niet-resistente onkruid gemakkelijk konden bestrijden.

Nu onderzoekers meer begrijpen van de genetica van deze onkruiden, kunnen er nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld om op een milieuvriendelijke manier de strijd aan te gaan met deze en andere onkruiden. De onderzoekers hopen dat hun resultaten een bijdrage kunnen leveren aan verder onderzoek naar de genetica van onkruiden en daarmee aan de duurzaamheid van de toekomstige landbouw.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer