Bollenconvenant Hardenberg met drie jaar verlengd

Het convenant bollenteelt Hardenberg blijft nog zeker drie jaar van kracht. Brancheorganisatie KAVB, LTO Noord, Stichting Bollenteelt Hardenberg e.o. en gemeente Hardenberg maken in het convenant afspraken over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de regels die daarbij vrijwillig in acht worden genomen.

Bollenconvenant+Hardenberg+met+drie+jaar+verlengd
© Han Reindsen

In het buitengebied van gemeente Hardenberg worden op verschillende plekken bloembollen geteeld. Het convenant, dat mede is ondertekend door de meeste telers, werd in 2014 voor het eerst gesloten en werd in 2017 al eens met een periode van drie jaar verlengd.

In het convenant is onder andere afgesproken dat de telers hun planten bij bepaalde weersomstandigheden niet bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Rond gevoelige bestemmingen zoals woonpercelen, scholen, campings en het Nationaal Natuurnetwerk nemen de bollentelers teeltvrije zones in acht. Ook informeren de bollentelers de omwonenden wanneer zij op een perceel bollen gaan telen.


Bij het verlengen van het convenant in 2017 is toegevoegd dat telers de best beschikbare technieken gebruiken om hun teelt zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.


'Convenant heeft goed gewerkt'

Voortvloeiend uit de jaarlijkse evaluatie bleek dat alle partijen het erover eens zijn dat het convenant in de afgelopen jaren goed heeft gewerkt. Zo leidde het bij telers tot gedragsverandering en meer bewustwording van hun omgeving, laat gemeente Hardenberg weten. Diezelfde omgeving heeft ook minder klachten over de bollenteelt en weet beter de juiste weg te vinden in het geval van vragen of opmerkingen.

Nieuw in het verlengde convenant is een intentieverklaring. Daarmee geven partijen aan dat zij bereid zijn tot nog meer samenwerking. Deze krijgt gestalte buiten het convenant om. Zo willen de partijen samen kijken hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzame productie met weerbare planten en teeltsystemen. Daardoor krijgen ziekten en plagen minder kans en wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geminimaliseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer