Uien+telen+wordt+uitdagender+door+wegval+middelen
Achtergrond
© Han Reindsen

Uien telen wordt uitdagender door wegval middelen

Als telers bij de bestrijding van valse meeldauw in 2021 het middel mancozeb moeten missen, dan komt het middelenschema tegen schimmelziektes er totaal anders uit te zien. Een serie andere middelen kan het verlies van mancozeb wel opvangen.

Dat werd duidelijk twee weken geleden duidelijk op het proevenplatform van Corteva bij PPO Lelystad. De middelenfabrikant demonstreert hier nieuwe en bestaande producten en toepassingen voor de bestrijding van ziekten, plagen en onkruiden in verschillende akkerbouwgewassen. Teeltadviseurs en vertegenwoordigers van de gewasbeschermingshandel kregen de kans om de proeven te bekijken.

Bij het proefveld voor de bestrijding van valse meeldauw gaat het om negen verschillende wijzen van bestrijding in het vrij late uienras Hoza. Het object met het middel Fandango valt gelijk op. Het proefveld is goed schoon, maar de gele bladpunten duiden op verbranding. 'Niks mis mee, we hebben het middel hard nodig', zegt Rien Bos van Corteva.


Zorvec Endavia

Uit de demoproef blijkt dat het middel Zorvec Endavia in de loofgroeifase sterk preventief werkt tegen valse meeldauw. Bij zeven of acht bespuitingen zou je daarmee de eerste drie keer Zorvec kunnen inzetten en daarna vier keer Fandango.

Drie keer Zorvec en vier keer Fandango moet goed gaan

Rien Bos, Corteva

Bang voor resistentie tegen Zorvec is Bos niet. 'Drie keer Zorvec en vier keer Fandango moet goed gaan. We hebben niks anders. We moeten ervan uitgaan dat we volgend teeltseizoen mancozeb niet meer mogen opgebruiken.'


Volgens Bos wordt de bestrijding van valse meeldauw na het wegvallen van mancozeb wel wat duurder. 'In uien blijven niet veel middelen meer over tegen valse meeldauw. Ook bij herbiciden verandert er nogal wat door het wegvallen van Pyramin, Chloor IPC, Emblem en Bromotril. De teelt van uien wordt daardoor wel uitdagender.'


Phytophthora

Op het demoveld vindt de bestrijding van phytophthora in aardappelen plaats in de rassen Fontane en Agria. Het gaat om twaalf verschillende spuitschema's. Uit de verschillende objecten blijkt dat de inzet van drie keer Zorvec in de snelle loofgroeifase om de tien dagen een goed resultaat geeft. Dit terwijl andere middelen met vier bespuitingen om de zeven dagen een minder resultaat laten zien.

Jan Martijn Spruijt van Corteva zegt dat het doel van de proef hiermee is geslaagd. 'We willen aantonen dat Zorvec zelfs met een langer spuitinterval een betere bescherming geeft. Zorvec geeft een robuuster resultaat en dit geeft de teler meer zekerheid. Zorvec geeft meer rust en flexibiliteit in het schema.'


Combipakken

De afgelopen twee jaar waren alleen combipakken beschikbaar met Zorvec, maar in 2021 zullen de meeste telers waarschijnlijk kiezen voor de kant-en-klare formulering Zorvec Endavia. Deze gaf een prima resultaat in het proefveld.

Op een ander demoveld vergelijkt Corteva schema's met herbiciden die worden gebruikt in granen, mais en suikerbieten om aardappelopslag te bestrijden. Dit wordt op drie verschillende wijzen beoordeeld: de hoeveelheid loof bovengronds die is bestreden, het aantal knollen in de grond dat overblijft en de mate waarin die knollen volgend jaar kunnen groeien.


Op eigen benen staan

'Het beste moment om aardappelopslag te bestrijden, is de fase waarin de planten qua groei overschakelen van de knol naar het wortelstelsel. De opslag kan dan nog niet goed op eigen benen staan. Dit is een fase van ongeveer tien dagen. De kunst is om het loof te bestrijden, voordat de plant aan de knolvorming begint', zegt Spruijt.

De middelencombinatie Calaris en Laudis met Kart in mais werkt het beste. Deze aanpak geeft de minste knollen in de grond. Starane Top werkt in graan het beste, eventueel samen met Tapir of Primstar.


Suikerbieten

In bieten zijn minder sterke mogelijkheden om opslag te bestrijden. De resultaten van deze mixen zijn daarom minder goed. 'Daarom moet je in bieten eerder beginnen als de aardappelen kleiner zijn dan wij in deze proef hebben gedaan. De grootste waren namelijk al 20 centimeter groot en dan red je het niet meer met de middelen die je in bieten kunt inzetten tegen aardappelopslag', zegt Spruijt.

Een proef met tripsbeheersing in zaaiuien lag eveneens op het proevenplatform in Lelystad. Maar de druk was niet hoog genoeg om verschillen tussen de behandelingen te kunnen zien.


'AZ 500 werkt tegen bijna alle onkruiden, van A tot Z'

Voor de onkruidbestrijding heeft Corteva bij PPO Lelystad een demoproef aangelegd door de belangrijkste probleemonkruiden in afzonderlijke veldjes te zaaien. Dwars eroverheen is met verschillende herbiciden gespoten. Het nieuwe middel AZ 500 laat een breed resultaat zien. 'AZ 500 werkt tegen bijna alle breedbladige onkruiden, van A tot Z met uitzondering van kleefkruid en ooievaarsbek. AZ 500 is veilig voor grassen', zegt Jan Martijn Spruijt van Corteva. In de onkruidproef overleeft ooievaarsbek de middelen vaak. 'Harmony bestrijdt 70 procent van de ooievaarsbek. Samen met de schaduw van een gewas mais komt de bestrijding op 100 procent', zegt Spruijt.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer