Ctgb+laat+%C3%A9%C3%A9n+middel+toe+en+schrapt+er+zestien
Nieuws
© Amazone

Ctgb laat één middel toe en schrapt er zestien

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft deze week één nieuw middel toegelaten en de toelating van zestien middelen ingetrokken.

Het Ctgb heeft het onkruidbestrijdingsmiddel Gofor van Bayer CropScience toegelaten in de teelt van aardappelen. De werkzame stoffen zijn aclonifen en flufenacet. Die laatste is een nieuwe actieve stof met een voor aardappelen nieuw werkingsmechanisme. Het verstoort de celdeling, waardoor de groei blokkeert en de kiemende onkruiden afsterven.

Aclonifen heeft een sterke werking tegen bijvoorbeeld melganzevoet en de werking onder droge omstandigheden. Flufenacet heeft een sterke toegevoegde waarde tegen een aantal belangrijke onkruiden, zoals uitstaande melde, melganzevoet, straatgras, veelknopigen en zwarte nachtschade.


Uitbreidingen

Het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel NeemAzal-T/Z krijgt een uitbreiding in verschillende teelten, waaronder sluitkoolachtigen, bloembollen en bloemknollen, bloemenzaadteelt, veredeling en zaadteelt van akkerbouwgewassen, groenten- en fruitgewassen, kruiden en sierteeltgewassen.

Ook het insectenbestrijdingsmiddel Naturalis-L krijgt van het Ctgb een uitbreiding. Het middel wordt toegepast in de bedekte teelt van groente- en sierteeltgewassen. Het middel wordt uitgebreid met de bedekte teelt van kleinfruit en met de teelt van vruchtgroenten van Solanaceae en Cucurbitaceae.


Ingetrokken middelen

De toelating van het schimmelbestrijdingsmiddel Vibrance Star wordt gewijzigd in grondwaterbeschermingsgebieden. Tegelijk is de toelating van zestien middelen ingetrokken. Het gaat onder meer zes middelen met als werkzame stof glyfosaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer