Vertrouwen doet ontspannen

De afgelopen twee weken waren we met vakantie in Zeeland. De eerste week was vanwege de hittegolf veranderd van een activiteitenplan in een schaduwplan. Dankbaar maakten we gebruik van de verkoeling van een oude lijsterbes en door een fruitliefhebber geplante kersenbomen. Het was vooral niet te veel doen.

Vertrouwen+doet+ontspannen
© Nieuwe Oogst

Thuis was alles geregeld. Er werd op de planten, de konijnen en de vissen gelet. Ook voor de bomen in de kwekerij was alles geregeld. Het werk ging natuurlijk gewoon door. De mensen die hun vakantie eerder of later hadden gepland, vervingen de gebruikelijke leiding van het bedrijf.

Liggend met een boek op schoot constateer je dat je al een half uur op dezelfde pagina probeert te lezen. De gedachtes zijn toch bij de kwekerij.

Wordt er op tijd beregend? Een blik op onze weerstationsapp zou verlichting kunnen brengen. Ik dwing mezelf niet op mijn mobieltje in de caravan te gaan kijken. Is het niet te warm op het veld voor onze mensen? Groeien de bomen door? Is het voldoende groei om te kunnen oculeren en chippen? Is er onweer op komst? Ik lees de bladzijde nog een keer opnieuw. En nog een keer.

Ik besef weer dat we thuis een goede club betrouwbare mensen hebben

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

Terwijl ik opsta om een glas water in de caravan te gaan halen, weet ik al dat ik de verleiding niet ga weerstaan. Ik zie tientallen ongeopende appjes in onze kwekerijappgroepen staan.

Een klik verder en alle antwoorden verschijnen in beeld: er is onderlinge communicatie in de groep over waar beregend moet worden. Foto's laten een frisse doorgroei van de te oculeren eenjarige bomen zien. De nieuwe leiding meldt dat ze tot 12 uur werken om de hitte enigszins te ontlopen. Het oculeren gaat goed. Onweer heeft veel wind, maar weinig regen gegeven.

Ik draai de kraan open, vul een glas water en ga terug naar mijn ligstoel. Na een uur heb ik mijn boek, Sakura, over de historie van de kersencultuur in Japan zowaar uit.

In de tweede vakantieweek lees ik De meeste mensen deugen. Daarin blijkt dat we gerust meer op elkaar mogen vertrouwen en dat de mensheid echt niet zo slecht is als sommigen ons willen doen geloven. Ik besef weer dat we thuis een goede club betrouwbare mensen hebben en dat juist dat is wat je nodig hebt om als ondernemer te kunnen ontspannen, zeker op vakantie. Ontspannen door vertrouwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer