De maand van die ene boer: Bauer Willie

We stonden in de eerste drie weken van februari op vier beurzen. Minitree was te vinden op de tuinideeënbeurs in Den Bosch. Een plek voor veel contact met de eindgebruikers. De geruststellende conclusie was dat bomen en fruit geliefd zijn bij de burger.

De+maand+van+die+ene+boer%3A+Bauer+Willie
© Nieuwe Oogst

Zelf was ik met ons internationale team aanwezig op de Fruitlogistica in Berlijn. Het was duidelijk minder druk door de corona-angst bij bezoekers en standhouders. Opvallender was het dat Nederland zo ongeveer het enige land is dat een complete hal kan vullen en daarnaast nog veel bedrijven in andere hallen had staan. Het was duidelijk zichtbaar hoe belangrijk de rol van Nederland is in de land- en tuinbouw.

Een week later waren we op de Fruchtwelt aan de Bodensee in het zuiden van Duitsland. Hier leek het, naast plantenvirussen, met name over de lage appelprijzen te gaan. Kritiek was er op het feit dat de regering haar mening over de effecten van het gebruik van insecticiden op de bijenteelt baseerde op de bevindingen van slechts twee imkers. Daarentegen was er veel lof voor de ludieke actie van slechts één boer, Bauer Willie, die een ware kruistochtbeweging heeft veroorzaakt.

Willie heeft als eerste op een van zijn percelen aan een drukke weg een groen kruis geplaatst als teken dat de agrariërs onder dit landbouwbeleid dreigen uit te sterven. Zijn voorbeeld is gevolgd door meer dan 3.000 boeren en fruittelers in Duitsland. Ook zij geven met een groen houten kruis op hun percelen aan dat het water hen tot aan de lippen staat.

Meer dan 3.000 boeren geven met een groen houten kruis op hun percelen aan dat het water hen tot aan de lippen staat

Han Fleuren, boomkweker uit Baarlo

Aansluitend hadden we in Jork bij Hamburg de jaarlijkse Jorker Tage. Telers uit het fruitteeltgebied Altes Land, ooit ingepolderd met hulp van Nederlanders, wisselen kennis en ervaringen uit op stands en tijdens lezingen. Ze hebben altijd weer de prijzen en de politiek hoog op de agenda.

Wat mij tijdens al deze beurzen is opgevallen, is dat wij mensen in onze stand lijken te krijgen die wat optimistischer zijn. De mensen die hoop hebben, starten of doorgaan in onze mooie sector en opnieuw willen planten. Deze wellicht iets te positieve kijk van ons wordt dan weer rechtgetrokken door het beeld van boeren die op trekkers naar steden rijden en de groene kruisen in het Duitse boerenlandschap. Misschien ook een idee om in ons land navolging te geven, die groene kruisen. Het is voor mij de maand van die ene boer, op zijn Duits: Bauer Willie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer