Luister naar gezond boerenverstand

Niet de sterkste of de slimste overleeft, maar degene die zich het beste aan de veranderende omstandigheden weet aan te passen. Is er sprake van een veranderend klimaat?

Luister+naar+gezond+boerenverstand
© Nieuwe Oogst

Normaal is het de wetenschap die een eind maakt aan onzekerheid. Sinds een aantal jaren worden we op social media overspoeld door meningen, uitspraken en grafieken. Vroeger las je iets, keek je naar wie het schreef en wist je wat je aan de info had. Tegenwoordig slingeren onbekende bronnen met meningen en aannames.

Het wordt steeds moeilijker om te bepalen wie er nu echt de waarheid spreekt. In mijn opvoeding is me geleerd om me in dergelijke, verwarrende omstandigheden toch vooral op de feiten te baseren.

Het viel me tijdens de protesten op dat de boeren weinig rommel maakten. Het was als in een zwijnenstal: schoon. Ze weten immers dat plastic, glas en losse metalen delen niet in een stal of een wei horen. Ook op de akker is het ongewenst om afval achter te laten. Plastic stoort in de verwerkende industrie ook de sorteermachines die dan de worteltjes niet meer goed kunnen scannen. Ook willen we geen metaal in de piepers terugvinden, in verband met de voedselveiligheid.

Ik krijg steeds meer het gevoel dat we niet alleen te maken hebben met een veranderend klimaat, maar meer nog met veranderende normen

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

Het toont aan dat de boer zich altijd bewust is van een natuurlijke omgeving. Je kunt op je klompen aanvoelen dat het opjagen van gewassen met stikstof haaks staat op duurzaam produceren. Het leidt ook in onze boomkwekerij tot verzwakte en ziektegevoelige bomen. We zitten daarom veel meer op plantversterkers en samenwerken met de natuur.

Ik krijg steeds meer het gevoel dat we niet alleen te maken hebben met een veranderend klimaat, maar meer nog met veranderende normen. Regeringsbeleid lijkt gebaseerd op toekomstmodellen uit de wetenschap. De wetenschap is goed in het bewijzen op basis van gemeten feiten. Toch krijg ik het idee dat het voorspellen van de toekomst op basis van deze feiten niet de sterkste kant van de wetenschap is. Hiervoor moet je naar toekomstvoorspellers.

Wie heeft er nu gelijk? Naar wie moet je eigenlijk luisteren? Als boomkweker leggen we stikstof en koolstof uit ons milieu vast in bomen. Vervolgens exporteren we die ook naar het buitenland. Ik luister voorlopig maar gewoon naar mijn gezond boerenverstand.

Lees ook

Helpen kiezen
Helpen kiezen 19-06-2019
Overgeven
Overgeven 24-04-2019

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer