Het is net netflixen

Je weet wat er gaat komen. Het is allemaal voorspelbaar, denk je. Toch loopt het iedere keer weer net even anders. In onze vruchtboomkwekerij is het niet anders. Werk en leven in Nederland zijn aan het veranderen.

Het+is+net+netflixen
© Nieuwe Oogst

Zolang de meesten werken en belasting en premies afdragen, is er voldoende geld om niet-werkenden en zwakkeren een menswaardig bestaan te geven. Zo was het ook bedoeld. Toch lijkt het steeds moeilijker voor mensen om begrip op te brengen voor dit solidariteitsprincipe. Werken lijkt een recht te worden in plaats van een plicht.

We krijgen op ons bedrijf meer te maken met handjes en hulp uit het buitenland. Willen of kunnen Nederlanders niet meer werken in de agrarische sector? Geen idee. We moeten verder als bedrijf en zoeken oplossingen. We moeten rendabel zijn om door te kunnen. Net als iedereen shoppen we tegen een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Buitenlandse medewerkers zijn voor ons net zo onmisbaar als de Aldi en de Lidl voor veel burgers. We werken met een kern van vaste mensen uit de buurt, net als dat je voor de boodschappen nog wel naar andere supermarkten gaat. Het is een soort van combinatie geworden: een mix. Vroeger at je iedere dag vlees, nu ben je flexitariër. Vroeger werkte je buiten, nu zit je ook uren achter een schermpje.

Buitenlandse medewerkers zijn voor ons net zo onmisbaar als de Aldi en de Lidl voor veel burgers

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Alles gaat sneller en vluchtiger tegenwoordig. Meer tegelijk en minder achter elkaar. Seizoenen verschuiven. Weer en markt zijn steeds minder voorspelbaar. Tegelijk ook spannend en uitdagend. We gebruiken minder meststoffen en chemie. We duiken in nieuwe teelten en markten, produceren ook buiten Nederland en spreken andere talen binnen het bedrijf. We meten de grond en het weer, en we appen en skypen in plaats van te bellen of te vergaderen. We doen meer in minder tijd.

Rond 22 uur 's avonds plof je neer naast je partner en ook op tv doen we mee aan de revolutie. We kijken onze serie, of beter gezegd reeks van series. Allemaal even (ont)spannend en iedere keer met een cliffhanger aan het eind van de aflevering. We knikken naar elkaar en kijken er snel nog eentje, ook al is het al laat en kost het ons de energie die we nodig hebben voor ons echte leven. We worden van ochtend tot nacht geleefd door spanning, tegenslag, plezier, nieuwsgierigheid en het onbekende. Zijn we verslaafd aan het worden? Het is net netflixen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Helpen kiezen
Helpen kiezen 19-06-2019
Overgeven
Overgeven 24-04-2019
Klagen of aanpassen
Klagen of aanpassen 01-09-2018

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer